Hlavné kryptomeny padajú, Ripple nie

, CNBC Foto: SITA/AP

Ripple sa vrátil na tretie miesto medzi najväčšie kryptomeny s trhovou hodnotou 47 miliárd dolárov, jeho digitálny token je už k dispozícii na viac ako 50 burzách po celom svete.

Alternatívna digitálna mena Ripple priniesla piatok významné zisky napriek tomu, že širší trh s kryptomenami zaznamenal prudký pokles. Ripple známe aj ako XRP, vzrástol na 1,24 dolára podľa údajov z Coinmarketcap. Je to rast o 25 percent za 24 hodín. Jeho trhová kapitalizácia klesla pod hranicu bitcoin cash. Istý expert na kryptomeny poukázal na to, že za rastom ceny XRP je kótovanie na burze Coinbase. "Sociálnymi sieťami sa šíri, že XRP bude ďalšou menou, ktorá bude uvedená na Coinbase," povedal Charles Hayter, generálny riaditeľ webovej stránky na porovnávania virtuálnych peňazí Crypto Compare. "Litecoin a bitcoin cash prešli veľkým pumpovaním ceny po rovnakom  oznámení  a investori sa snažia vybrať si ďalšiu."

Záujem o alternatívne kryptomeny, známe ako altcoins, rastie. Medzi hlavné alcoiny patrí ethereum, bitcoin cash a litecoin. Bitcoin cash sa do popredia záujmu dostala začiatkom tohto týždňa, po tom, čo burza Coinbase medializovala podporu pri nákupe a predaji priameho súpera bitcoinu. Zaujímavý bol aj pokles litecoin po tom, ako jeho tvorca Charlie Lee oznámil, že sa zbavuje všetkej svojej účasti v tejto mene. Lee vyhlásil, že jeho predávaný podiel je len "malý percentuálny podiel" denného objemu na burze GDAX a preto nespôsobí prepad na trhu.

XRP bola založená firmou Ripple ako prostriedok na uskutočňovanie medzinárodných platieb. Virtuálna minca sa používa pri transakciách s vysokou hodnotou na prevod z jednej fiatovej meny na inú napriamo, odstraňuje poplatky bežne spojené s takýmito transakciami. Firma uviedla, že transakcie XRP môžu zrealizované za štyri sekundy.

Ripple už podporuje niekoľko veľkých medzinárodných bánk a ďalších finančných inštitúcií. Finančné firmy využívajú decentralizovanú platformu  RippleNet na rýchle cezhraničné platby. V novembri sa Ripple spojila s American Express a Santander na pilotnom projekte s cieľom urýchliť cezhraničné platby medzi Spojeným kráľovstvom a Spojenými štátmi. Vtedy v televíznom rozhovore pre CNBC Marcus Treacher, riaditeľ strategických účtov spoločnosti Ripple povedal, že ich virtuálna mena "vstúpi do hry neskôr" v pilotných projektoch s technológiou blockchain s finančnými partnermi.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy