Bitcoin by do konca roka 2018 mohol ľahko dosiahnuť 40 000 dolárov

, CNBC Foto: thinkstock

Tvrdí to legenda hedžového investovania. Podobný scenár predpovedá aj ďalšej kryptomene, ethereum by podľa jeho názoru mohol narásť trojnásobne. Neodporúča však, aby drobní investori vložili viac ako 1 až 3 percentá svojho čistého imania do virtuálnej meny, v prípade bohatších investorov by to nemalo byť viac než 5 až 10 percent.

Bývalý manažér hedžových fondov Fortress Investment Group Michael Novogratz pre televíziu CNBC povedal, že Bitcoin môže narásť počas ďalších 13 mesiacov štvornásobne. "Bitcoin by mohol byť na konci roku 2018 dosiahnuť 40 000 dolárov. Celkom ľahko. Ethereum, ktorý sa dnes pohybuje okolo 500 dolárov, by mohol narásť na trojnásobok."

Bitcoin má zatiaľ za sebou rekord 9 700 dolárov, ethereum 493,40 dolára. Celková trhová kapitalizácia všetkých digitálnych mincí na CoinMarketCap dosiahla 304 miliárd dolárov. Novogratz uviedol, že očakáva, že sa na konci budúceho roka sa môže zvýšiť približne šesťkrát, na 2 bilióny dolárov.

"Máme tu veľký príliv peňazí, po celom svete," povedal Novogratz. Dopyt z Ázie prispel k nárastu ceny Bitcoinu. V obchodovaní s kryptomenou dominuje japonský jen, tvorí okolo 62 %, zatiaľ čo obchody s americkým dolárom sa pohybujú na úrovni okolo 21 percent a obchodovanie s juhokórejským wonom  predstavuje približne 9 percent.

"Ako sa líšia tieto meny od iných komodít… je ťažké zodpovedať. Je to len sen špekulantov o tom, že keď nakupujú, nedôjde k žiadnej reakcii. Lenže každá cenová zmena situáciulen  zhoršuje. Raz musí nastať aj 50-percentná korekcia, samozrejme smerom dole." Na rozdiel od ropy a výrobkov z obnoviteľných zdrojov, firmy nedokážu ponúknuť viac Bitcoinov, aby uspokojili dopyt, pretože ponuka digitálnej meny je obmedzená na 21 miliónov mincí.

Sám Novogratz má podľa vlastných slov "pravdepodobne viac ako 20 percent" alebo "možno dokonca 30 percent" svojho čistého imania v kryptomenách. Tieto peniaze rozdelil zhruba rovnako medzi Bitcoiny a Ethereum. Neodporúča však, aby drobní investori vložili viac ako 1 až 3 percentá svojho čistého imania do digitálnych mien, v prípade bohatších investorov by to nemalo byť viac ako 5 až 10 percent ich čistého imania.

Novogratz u ždávnejšie predpovedal, že Bitcoin sa v nasledujúcich mesiacoch prehupne na hranicu 10 000 dolárov. Vtedy sa obchodoval za 4 874 USD. V priebehu polovice novembra si mena pripísala viac ako 20 percent. Novogratz povedal, že menu nakúpil za 15 až 20 miliónov dolárov, napísala agentúra Reuters. Rekordnú výšku dosiahol Bitcoin v pondelok, keď sa predával za 9732,76 dolára, podľa údajov z CoinDesku. To je desaťnásobné zhodnotenie za rok a okolo 50 % nárastu len počas novembra.


 

Súvisiace články

Aktuálne správy