Mihál chce zvýšiť garancie v konzervatívnych fondoch

Minister práce a sociálnych vecí navrhuje, aby majetok sporiteľa v konzervatívnom fonde nesmel klesnúť po odrátaní poplatkov

Garancie pre sporiteľov, ktorí si v druhom pilieri peniaze na dôchodok odkladajú v konzervatívnych fondoch, by sa mali zvýšiť. „Navrhujeme, aby po odrátaní poplatku nesmel byť majetok sporiteľa nižší ako na začiatku,“ uviedol minister práce a sociálnych vecí Jozef Mihál. V súčasnosti sa totiž podľa ministra porovnáva stav majetku sporiteľa vo fonde pred odpočítaním poplatkov. Obdobie, za ktoré sa má porovnávať stav majetku sporiteľa vo fonde, má byť 24 mesiacov namiesto súčasných 6 mesiacov. „Po odrátaní poplatkov po 24 mesiacoch majetok sporiteľa nesmie klesnúť,“ objasnil minister.

Dôchodková správcovská spoločnosť tak podľa Mihála bude musieť počas dvojročného obdobia zhodnotiť majetok sporiteľa v konzervatívnom fonde aspoň o poplatky. „Ak tak neurobí, tak si nič iné nezaslúži, ako to, aby to doplatila z vlastných prostriedkov,“ zdôraznil Mihál. Podľa neho ide o opatrenie v prospech sporiteľov, keďže umožní dôchodkovým spoločnostiam nakupovať finančné produkty s garantovaným charakterom s dvojročným investičným horizontom. „Prinášajú pritom veľmi zaujímavý výnos a bolo by škoda, keby sme dôchodkovým spoločnostiam neumožnili tieto produkty nakupovať,“ skonštatoval.

Zmeny by podľa ministra Mihála mali nastať aj v negarantovaných fondoch, ktoré sa zamerajú na rizikovejšie rastové investovanie. „Chceme, aby bola v týchto fondoch významná časť poplatkov nastavená cez poplatok z výnosu,“ uviedol Mihál. Penzijné správcovské spoločnosti by tak mali byť motivované dosahovať výnos. Časť nákladov, ktoré má dôchodková spoločnosť napríklad vo forme odplaty brokerovi na burze, by sa mala podľa ministra preniesť na samotný dôchodkový fond. „Tieto náklady sa budú platiť z majetku fondu, a nie z nákladov správcovskej spoločnosti,“ povedal. Dôchodkové spoločnosti tak vďaka tomu „budú môcť dosahovať vyššiu dynamiku pri otáčaní prostriedkov“.

Národná banka Slovenska viackrát upozornila na to, že legislatívne zmeny v druhom dôchodkovom pilieri v roku 2009 viedli k takmer úplnému výpredaju akcií. „Počnúc aprílom až do konca roka 2009 dôchodkové správcovské spoločnosti už uskutočňovali iba predaje akcií a podielových listov, pričom akciové trhy práve v marci zastavili svoj prepad a následne až do októbra prakticky nepretržite rástli o desiatky percent,“ upozorňuje centrálna banka v Analýze slovenského finančného sektora za rok 2009. Podiel akciovej zložky v dôchodkových fondoch v druhom pilieri klesol z 9,8 % čistej hodnoty majetku na začiatku roka na 0,9 % k 1. júlu 2009. „Počas druhého polroka potom ešte došlo k ďalšiemu zníženiu relatívneho zastúpenia akcií na koncoročných 0,1 %,“ uviedla NBS.

Od 1. júla 2009 sa na základe novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení znížili poplatky, ktoré sporiteľom v druhom pilieri účtujú dôchodkové správcovské spoločnosti. Pôvodný poplatok za správu dôchodkového fondu sa od júla 2009 znížil z 0,065 % na 0,025 % z čistej mesačnej hodnoty majetku sporiteľa v dôchodkovom fonde. Pribudol však poplatok pre dôchodkovú spoločnosť za zhodnotenie majetku v dôchodkovom fonde. Ten je najviac 5,6 % z dosiahnutého výnosu. Zvyšných 94,4 % z dosiahnutej výnosnosti tak musí zostať sporiteľovi.

Zhodnocovanie majetku v druhom pilieri sa od júla 2009 sleduje v polročnom porovnávacom období. Dôchodkové spoločnosti musia pri každom dôchodkovom fonde vytvárať tzv. garančný účet. Ak penzijná spoločnosť zhodnotí peniaze sporiteľov, môže čerpať poplatky za zhodnotenie majetku z tohto účtu. Ak sa tak nestane, penzijná spoločnosť musí do tohto fondu doplácať prostriedky z vlastného majetku.

Súvisiace články

Aktuálne správy