Medziročný prehľad: Za ktoré potraviny zaplatíme viac a za ktoré menej

, Poštová banka Foto: TASR/AP

Naša krajina v súčasnosti prechádza obdobím deflácie, to znamená obdobím klesajúcich cien tovarov a služieb v obchodoch vrátane potravín. Ceny potravín od začiatku tohto roka nepretržite medziročne klesajú, pod čo sa podpisujú hlavne lacnejšie poľnohospodárske komodity na svetovom trhu, nižšie ceny energií, ale taktiež aj znížená DPH na vybrané potraviny.

Podľa očakávaní by sa ale zlacňovanie agrokomodít mohlo na jeseň zastaviť, čo by sa malo postupne začať premietať aj do cien potravín. Podľa najaktuálnejších údajov sa ceny potravín a nealko nápojov v auguste medziročne znížili o – 3 %.

Slováci považujú cenu za jedno z najdôležitejších kritérií, podľa ktorého sa rozhodujú o kúpe daného tovaru, a cenovky v obchodoch pozorne sledujú. Preto sa aj analytici Poštovej banky pozreli práve na ceny potravín a pripravili špeciálnu jesennú cenovú hitparádu s vybranými potravinami, ktoré patria k tomuto obdobiu pričom vychádzali zo spotrebiteľských cien Štatistického úradu SR podľa najaktuálnejších údajov za august 2016.

S príchodom chladných dní sa už stánky na trhoch neprehýbajú pod váhou čerstvého ovocia a zeleniny. Preto aj my meníme svoje jedálničky a na chuť nám prichádzajú aj „tučnejšie jedlá“.

Spomedzi jesenných dobrôt si v porovnaní s vlaňajškom najviac priplatíme za typicky jesennú potravinu, kvasenú kapustu, a to až takmer tretinu. Je ale možné, že jej cena pôjde ešte dole, keďže sezóna sa len začala. O 14 % je medziročne drahší zeler a o takmer desatinu viac zaplatíme za zemiaky. Drvivá väčšina uvedených potravín je ale lacnejšia ako pred rokom, čo súvisí s obdobím deflácie, ktorým naša krajina prechádza. Najciteľnejší pokles sme zaznamenali v prípade petržlenu, ktorý je o takmer štvrtinu lacnejší ako vlani a o necelú pätinu menej zaplatíme aj za jablká a mrkvu. Jeseň je sezónou kapusty a tá nás aktuálne vychádza medziročne lacnejšie o takmer desatinu. Aktuálny cenový vývoj ale poteší aj labužníkov, keďže o niečo menej tento rok platíme aj za mäsové dobroty, ako napríklad klobásy, údené mäso či slaninu. Prebiehajúce vinobrania otvárajú sezónu vína a jeho kúpa nás tiež vychádza o niečo lacnejšie ako pred rokom. 

Aj z hľadiska medzimesačného vývoja (august 2016 v porovnaní s júlom 2016) je citeľné, že drvivá väčšina vybraných jesenných potravín bola v auguste lacnejšia ako v júli. Najvýraznejšie medzimesačné zlacnenie zaznamenalo hrozno, a to až o takmer tretinu. Nasledovali mrkva, zemiaky a kapusta, ktoré taktiež vykázali oproti júlu výrazný, až dvojciferný pokles cien.

Pozrime sa aj na kompletnú cenovú hitparádu za august 2016. Zovšeobecnene možno povedať, že aktuálny cenový vývoj na Slovensku kopírovali aj ceny vybraných potravín a nápojov, za ktoré sú údaje dostupné. Z koša 38 potravín a nápojov sa totiž medziročné zdražovanie dotklo len nepatrného počtu piatich položiek. Za obyčajné rožky, ktoré chýbajú v máloktorom nákupnom košíku, sme platili rovnako ako pred rokom. Pri nákupe zvyšných 32 tovarov sme vlani mohli ušetriť. Váha databázou zverejnených potravín sa na celkovej váhe potravín v spotrebnom koši (143 položiek) podieľa viac ako 40 percentami.

Najviac sme si v auguste 2016 priplatili za kryštálový cukor, ktorý medziročne zdražel o takmer pätinu. Zvyšnými položkami, ktorých sa v auguste dotklo medziročné zvýšenie cien, boli zemiaky, cestoviny a následne menej „nevyhnutné“ potraviny ako sú čokoláda a káva. Naopak, najvýraznejšie zlacneli jablká a mlieko, a to až takmer o pätinu. Dvojciferný pokles cien vykázali ešte aj vajcia, maslo či hovädzie mäso (predné s kosťou).

Autorkou je Jana Glasová, analytička Poštovej banky.

Súvisiace články

Aktuálne správy