Zdravá nemecká ekonomika? Mýtus, ktorý môže napáliť investorov

, Zdroj: Foto: TASR/AP

Nemecko nemá fiškálne deficity a nezamestnanosť sa drží na veľmi nízkych úrovniach. Možno práve preto sa investori domnievajú, že nemecká ekonomika stojí na pevných nohách a ceny akcií aj dlhopisov sa tak nachádzajú na optimistických úrovniach. Ale čo ak krajina trpí vážnymi štrukturálnymi problémami a vôbec sa neteší tak dobrej kondícii, ako sa investori domnievajú?

Nákladová konkurencieschopnosť
Prvou problematickou oblasťou je zhoršujúca sa nákladová konkurencieschopnosť. Pohľad na vývoj jednotkových nákladov práce ULC totiž ukazuje, že konkurencieschopnosť nemeckej ekonomiky upadá. Tento vývoj vysvetľujú pomerne slabé investície korporátneho sektora. Príčinou rastu ULC, ktoré sa teraz nachádza nad ULC Francúzska, Španielska aj Talianska, je rast miezd, ktorý však sprevádza stagnácie produktivity.

Stagnujúca produktivita a výrobná kapacita
Pre nemecký priemysel je to pomerne veľké prekvapenie. Ide totiž o odvetvia s vysokou pridanou hodnotou, ktoré sa dlhodobo snažia o modernizáciu svojho výrobného kapitálu. Pravdepodobne ide o dôsledok pokrízového správania sa firiem, ktoré sa rozhodli držať zamestnanosť na predkrízových úrovniach a neznižovať výraznejšie počet zamestnancov. Dôsledkom je potom okrem stagnujúcej  produktivity aj zhoršujúca sa ziskovosť nemeckého korporátneho sektora. Ďalší problém, ktorý odráža obmedzené investície nemeckých firiem je stagnujúca výrobná kapacita.

Vysoká miera úspor domácností
Miera úspor je v Nemecku dlhodobo najvyššia a naďalej stúpa. Najnižšiu mieru úspor nájdeme v Španielsku a v Taliansku. Prečo je miera úspor v Nemecku tak vysoká? Pravdepodobne je to dôsledok obáv spojených so starnutím populácie. K tomu sa pridáva príjmový efekt, kedy sa nemecké  domácnosti snažia udržať výšku svojich budúcich príjmov na stabilnej úrovni. Avšak v prostredí klesajúcich sadzieb to znamená, že ich úspory musia rásť. Výsledkom sú vysoké úspory, ktoré vedú k obrovským vonkajším prebytkom.

Problematické banky
V neposlednom rade treba spomenúť problematický stav nemeckých bánk, ktorý sa premieta aj do ich návratnosti vlastného imania ROE. ROE nemeckého bankového systému dosiahlo vrchol v predkrízových rokoch, potom nastal prudký pokles a v súčasnosti sa táto návratnosť pohybuje kvôli stratovosti bánk v záporných hodnotách.

Možno na prvý pohľad sa môže zdať, že nemecká ekonomika je na tom veľmi dobre, pretože vláda dosahuje vyrovnaný rozpočet a nezamestnanosť sa drží na nízkych úrovniach. Investori by ale mali byť opatrní, pretože zároveň dochádza k zhoršovaniu konkurencieschopnosti. Produktivita práce a kapacity výrobného sektora stagnujú, domácnosti nadmerne sporia a bankový sektor sa nachádza v hlbokých problémoch.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy