Predpoveď MMF: Najrýchlejšie rastúcou ekonomikou G7 za tento rok bude Británia

, The Guardian Foto:SITA/AP

Ekonomické vyhliadky fondu sú zhrnuté vo World Reporte, ten predpovedá, že sa Veľká Británia tento rok vyhne recesii, ale varuje pred dlhodobejším vplyvom Brexitu. Globálny rast predpovedá na úrovni 3,1 % v tomto roku, čo je mierne nižší ako 3,2 % zaznamenaných v roku 2015. Mierny nárast nás čaká v roku 2017, na 3,4 %.

Medzinárodný menový fond predpovedal Veľkej Británii, že v tomto roku bude najrýchlejšie rastúcou ekonomikou v rámci G7 – vedúcich priemyselných krajín. Správa tak potvrdzuje, že predikcie post-Brexitového finančného krachu sa ukázali ako príliš pesimistické.

Podľa MMF čaká Britániu "hladké pristátie" v roku 2016 s rastom 1,8 %, dôsledok šoku z referenda by sa mal prejaviť na raste budúci rok, predikcia hovorí o čísle 1,1 %.

Z hľadiska ďalšieho vývoja, Maurice Obstfeld, ekonomický poradca MMF, povedal, že neistota ohľadom odchodu Británie z Európskej únie vyvolala opatrnosť u firiem. Varoval, že pokles libry, ktorá narazila na svoje 31-ročné dno, sa prejaví na životnej úrovni. Libra klesla na 1,274 dolára, čo je najnižšia úroveň od júna 1985.

"Stále existujú budúce výzvy, ako je poznámka MMF vo svojom odhade rastu v roku 2017. To je dôvod, prečo som pripravený prijať opatrenia s cieľom podporiť našu ekonomiku počas akéhokoľvek obdobia turbulencií a budem sa naďalej usilovať o dosiahnutie dlhodobých cieľov fiškálnej konsolidácie, čo by viedlo k zvýšeniu produktivity," vyjadril sa kancelár Philip Hammond.

Philip Hammond
MMF používa svoju polročnú správu World Economic Outlook (WEO) nielen na preukázanie vplyvu výsledku referenda v Británii ale aj širšej ekonomiky eurozóny. Obstfeld tvrdí, že pomalý rast a rastúca nerovnosť majú politický dosah. "Pomalé a neúplné zotavenie z krízy bolo obzvlášť škodlivé v tých krajinách, kde sa rozdelenie príjmov neustále prudko vychyľuje smerom k najvyšším príjmom, takže zostáva len malý priestor pre tých s nižšími príjmami. Výsledkom je, že v niektorých bohatších krajinách zosilnelo politické hnutie, ktoré viní globalizáciu za všetky strasti a snaží sa nejakým spôsobom odsunúť ekonomiku od celosvetových trendov, skôr než by sa zaoberala spoluprácou s ostatnými národmi. Brexit je len jeden príklad tejto tendencie."

Podľa Obstfelda zmení Brexit budúcu podobu britských obchodných a finančných vzťahov s ostatnými 27 členskými štátmi EÚ. Bude to mať pravdepodobne dopad na investície v celej Európe.

Okrem prudkého oslabenia libry, MMF uvádza aj reakciu finančných trhov na Brexit. Všeobecne šli akcie hore, u investorov sa zotavuje chuť prijímania rizika po počiatočnom prepade.

WEO poznamenáva, že výroba vo Veľkej Británii sa vrátila po prudkom prepade v júli a výdavky v obchodoch sa zdvihli. Ale varuje, že pokles libry predstavuje výzvu pre zvýšenie inflácie z 0,7 % v tomto roku na 2,5 % v roku 2017. "V Spojenom kráľovstve sa očakáva pomalší rast, bude sa viac zvažovať  investície aj rozhodnutia spotrebiteľov, či firiem pre nákupy tovaru dlhodobej spotreby a bývania. Rast sa odhaduje na 1,8 % v roku 2016 a 1,1 % v roku 2017, je založený na predpokladoch hladkého priebehu rokovaní o Brexite a mierneho zlepšenia ekonomických prekážok. "

MMF znížila svoju strednodobú prognózu rastu pre Spojené kráľovstvo z 2,1 % na 1,9 % v dôsledku toho, že predpokladá prekážky v obchode, problém migrácie a toku kapitálu.

MMF tiež podporil Hammondove kroky na zvýšenie vládnych výdavkov na verejné investície. Poznamenáva, že balíček opatrení od Bank of England v auguste tohto roka, bol zameraný na posilnenie dôvery a obmedzenie rizika spomalenia ekonomiky. "Jasnejšie sa dôsledky Brexitu prejavia na makroekonomike, ukáže sa, či je v najbližšom čase potrebná ďalšia diskrečná fiškálna politika, uvoľnenie, aj či je potrebné prehodnotiť strednodobý cieľový deficit, v súvislosti s nadchádzajúcim novembrovým fiškálnym auditom. "

Súvisiace články

Aktuálne správy