V stredu o návrhu rozpočtu verejnej správy na ďalšie tri roky

Podľa stanoviska Konfederácie odborových zväzov SR k novému zneniu návrhu rozpočtu verejnej správy na nasledujúce tri roky by mal štát v budúcom roku hospodáriť so schodkom 2,017 mld. eur.

Vláda by mala v stredu rokovať o návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2017 až 2019. Podľa stanoviska Konfederácie odborových zväzov SR (KOZ) k novému zneniu návrhu rozpočtu verejnej správy na nasledujúce tri roky by mal štát v budúcom roku hospodáriť so schodkom 2,017 mld. eur. Celkové príjmy štátneho rozpočtu by mali dosiahnuť 15,415 mld. eur a výdavky 17,432 mld. eur. Samotný návrh rozpočtu však ešte ministerstvo financií nezverejnilo. Podľa odborárov bolo nové znenie návrhu rozpočtu postavené na aktualizovanej septembrovej makroekonomickej prognóze a novej prognóze daňových a odvodových príjmov. Oproti materiálu z augusta sa pritom navýšili príjmy štátneho rozpočtu až o 1,016 mld. eur, kým rozpočtované výdavky štátu na budúci rok sa zvyšujú „len“ o 607 mil. eur. V konečnom dôsledku sa tak plánovaný schodok štátneho rozpočtu na budúci rok znížil o 409 mil. eur.

Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná by mala na rokovanie kabinetu predložiť plán predchádzania plytvaniu potravinami. Materiál analyzuje situáciu v oblasti potravinových strát a plytvania potravinami na Slovensku a stanovuje konkrétne ciele a opatrenia predchádzania plytvaniu potravinami. „Základnými cieľmi predloženého plánu je vypracovanie jednotnej metodiky na kvantifikáciu potravinových strát a plytvania, identifikácia hlavných príčin plytvania potravinami a možnosti ich odstránenia, či možnosti opätovného využitia vyplytvaných potravín,“ uviedlo ministerstvo.

Súvisiace články

Aktuálne správy