Britská vláda schválila výstavbu elektrárne Hinkley Point

Prvú elektráreň vo Veľkej Británii po dvadsiatich rokoch postaví francúzska spoločnosť EDF, náklady investície predstavujú 18 mld. GBP

Britská vláda vo štvrtok odobrila projekt výstavby jadrovej elektrárne Hinkley Point na juhozápade Anglicka. Informoval o tom spravodajský portál bbc.com. Dve tretiny nákladov investície v celkovom objeme 18 mld. GBP ponesie francúzska energetická firma EDF, kde je majoritným vlastníkom francúzska vláda. Zostávajúcu tretinu zaplatí čínska štátna spoločnosť China General Nuclear Power Corporation (CGN),k ktorá vystupuje v projekte ako finančný investor.

Vláda v rámci projektu garantuje cenu 92,5 GBP za megawatthodinu elektriny vyrobenej v elektrárni Hinkley Point C počas 35 rokov. Predpokladá sa, že elektráreň bude produkovať dostatok elektriny pre zhruba šesť miliónov domácností, čiže bude pokrývať približne 7 % dopytu po elektrine v Británii.

Projekt jadrovej elektrárne Hinkley Point je jednou z najväčších francúzskych investícií vo Veľkej Británii. Konečné rozhodnutie o výstavbe prvej elektrárne vo Veľkej Británii po dvadsiatich rokoch sa niekoľkokrát odložilo odvtedy, ako projekt ohlásili v októbri 2013. Stavebné práce na projekte chce EDF začať v roku 2019.

(1 EUR = 0,85078 GBP)

Súvisiace články

Aktuálne správy