Kabinet schválil vymenovanie dvoch členov Rady ÚVO

Členmi Rady Úradu pre verejné obstarávanie sa na päť rokov stali súčasná členka Eva Hečková a Milan Brach. Dvom terajším členom rady, Eve Hečkovej a Mikulášovi Bakayovi, končí trojročné funkčné obdobie 27. septembra.

Vláda na výjazdovom rokovaní v Trebišove v stredu schválila návrh na vymenovanie dvoch členov Rady Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). Stali sa nimi na päť rokov súčasná členka Eva Hečková a Milan Brach. Odborná hodnotiaca komisia odporučila vláde vybrať z trojice kandidátov v poradí súčasná členka rady Eva Hečková, Milan Brach a Elena Sivová. Tí spomedzi pôvodných jedenástich kandidátov získali najvyšší počet bodov na základe štyroch hodnotiacich kritérií.

Dvom terajším členom Rady ÚVO, Eve Hečkovej a Mikulášovi Bakayovi, končí trojročné funkčné obdobie 27. septembra. Vláda musí vymenovať nového člena rady najneskôr mesiac pred uplynutím funkčného obdobia doterajšieho člena.

Kandidáti na člena rady boli hodnotení podľa odborných a osobnostných predpokladov, komplexnosti, vecnosti a správnosti projektu, ako aj reálnosti a prínosu navrhovaných riešení. Zároveň museli vybrať, posúdiť a riešiť modelovú situáciu v nadväznosti na aplikáciu platnej legislatívy a judikatúry SR a Európskej únie. Hečková získala od siedmich hodnotiteľov celkovo najvyššie priemerné hodnotenie – 89 bodov, Brach 86 a Sivová 79.

Rada vznikla na základe novely zákona o verejnom obstarávaní s účinnosťou 1. júla 2013. Má deväť členov, pričom zo zákona sú nimi predsedníčka a dvaja podpredsedovia úradu, ako aj šesť osôb vymenúvaných a odvolávaných vládou. Predošlá vláda Smeru – SD schválila vymenovanie šiestich členov rady 26. septembra 2013 na tri rôzne dlhé funkčné obdobia – na tri roky Evu Hečkovú a Mikuláša Bakaya, na štyri roky Ota Nevického a Jozefa Ráža, na päť rokov Jána Azuda a Rema Cicutta.

Rada ÚVO rozhoduje o odvolaniach proti rozhodnutiam úradu vydaným v konaní o preskúmanie úkonov kontrolovaného (obstarávateľa), o rozhodnutiach úradu mimo odvolacieho konania, o návrhoch na vyhotovenie referencie, na odstránenie chýb v referencii alebo úpravu referencie a o proteste prokurátora.

Súvisiace články

Aktuálne správy