Nadišiel čas prehodnotiť dovolenkové destinácie: Teroristické útoky vážne zasiahli do oblasti cestovného ruchu

, CNBC Foto: SITA/AP

Odvetvie cestovného ruchu má pred sebou celkom rušné obdobie, nie kvôli blížiacej sa topsezóne, ale zamiešaným kartám dovolenkových destinácií. Bezpečnostné problémy a hrozby terorizmu robia vrásky aj najväčšiemu európskemu touroperátorovi.

Letoviská v Egypte a Turecku stratili obrovské množstvo návštevníkov, ktorí sa rozhodli ísť radšej inde, napríklad do Španielska, alebo dokonca Karibiku. "Tento rok sme boli schopní úplne zmeniť náš rekreačný program z Turecku, Egypta, či Tuniska a zhruba  1,2 milióna rezervácií sme presmerovali do Španielska alebo do iných destinácií… Záujem o Kanárske ostrovy narástol o 27 percent, lety na dlhé vzdialenosti až o 40 percent, takže odpoveď znie, robíme čo môžeme, " vyjadril sa pre televíznu stanicu CNBC, Michael Healy, finančný riaditeľ Thomas Cook.

Rovnako ani kontinentálna Európa nebola ušetrená stratou v cestovnom ruchu po teroristických útokoch v Paríži a Bruseli v uplynulom roku. "Naše príjmy z Belgicka sú významne ovplyvnené. Určite zarobíme z tejto destinácie v tomto roku menej peňazí," neprezradil nič nové Healy s tým, že cestovná kancelária Thomas Cook sa bude aj naďalej držať vládnych odporúčaní pokiaľ ide o ponuku dovolenkových destinácií. "Britská vláda v súčasnosti neodporúča  cestovať do letoviska Sharm el-Sheikh, letisko je tam uzavreté. Existujú ešte nejaké pobyty ponúkané v Hurghade, pričom berieme do úvahy odporúčania vlády, nie je to niečo, čo by kancelária Thomas Cook robila na vlastnú päsť. Môžete si byť istí, že blaho našich zákazníkov je v úplnom popredí našich záujmov," povedal Michael Healy vo vysielaní CNBC.

Thomas Cook už oznámila tržby vo výške 3,9 miliardy dolárov. Avšak ako vyplýva z čísel, záujem o rezervácie dovoleniek klesol o 5 percent, konkrétne vďaka turistom, ktorí už nechcú cestovať do Turecka, do jednej z najobľúbenejších destinácií vlaňajšieho leta. Healy tvrdí, že cena dovolenky v Turecku klesla o 15 – 20 percent.

Celkovo klesli akcie spoločnosti Thomas Cook pri rannom obchodovaní o takmer 18 percent.

Výsledky spoločnosti boli oznámené v deň, keď lietadlo letu EgyptAir MS804 zmizlo na ceste z Paríža do Káhiry, v ranných hodinách európskeho času. Zatiaľ nie sú k dispozícii žiadne oficiálne správy o tom, čo sa stalo s letom, ktorý mal na palube 66 ľudí vrátane posádky.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy