Krajina, kde krádež nie je zločin: Stačí ak máte hlad!

, zerohedge;BBC Foto: TASR/AP

Takto bizarne rozhodol taliansky Najvyšší súd, ako by toho migračného napätia nebolo aj tak dosť.

Konkrétne ide o krádež malého množstva potravín, ktoré mali odvrátiť pocit hladu, rozhodol najvyšší súd v Taliansku. Sudcovia dospeli k tomuto rozhodnutiu v prípade žaloby Romana Ostriakova, ktorý ukradol v supermarkete syr a údeninu v hodnote 4,07 eura. Ostriakov, bezdomovec ukrajinského pôvodu, si vzal jedlo "v bezprostrednej a zásadnej potrebe zabezpečiť si výživu," rozhodol odvolací súd. Z tohto dôvodu preto jeho čin nemožno považovať za zločin, dodal sudca.

V tejto súvislosti je potrebné pripomenúť, že ide o starší prípad. Už v roku 2015 Ostriakova odsúdili za krádež na šesť mesiacov väzenia a pokutu vo výške 100 eru. Odvolal sa z dôvodu, že trest by sa mal znížiť za pokus o krádež, pretože Ostriakov neopustil priestory obchodu, kde ho chytili. Taliansky Najvyšší odvolací súd, ktorý prehodnocuje len uplatňovanie právnych predpisov, a nie okolnosti prípadu, nedávno urobil konečné a definitívne rozhodnutie a úplne obrátil vývoj prípadu.

"Podmienky a okolnosti za akých sa obvinený zmocnil tohto malého množstva jedla, vypovedajú o okamžitej a zásadnej potrebe nutnosti zaobstarať si výživu, konal teda v stave núdze," napísal vo svojom rozhodnutí súd.

Pre sudcov "právo na prežitie prevažuje nad majetkom", komentujúe rozhodnutie talianska tlač. V časoch ekonomickej núdze, rozsudok súdu len "pripomína všetkým, že v civilizovanej krajine, ani tí najhorší ľudia by nemali hladovať".

Štatistiky naznačujú, že v Taliansku do radov chudobných pribudne denne 615 ľudí. Je nemysliteľné, aby zákon nebral na vedomie túto realitu,“ píše talianska tlač s kritikou, že prípad týkajúci sa krádeže tovaru v hodnote pod 5 eur musel prejsť troma kolami, kým obžalovaného oslobodili. "Rozhodnutie je "správne a relevantné," píše  Italiaglobale.it  ​​a pripomína, že ide o vec, ktorú "západný svet po stáročia akceptuje a nazýva to humanitou".

Vzhľadom na to, že krádež už nie je zločin, môžeme očakávať obrovský nárast krádeží v talianskych obchodoch s potravinami.

Súvisiace články

Aktuálne správy