Aktivita v súkromnom sektore eurozóny v marci vzrástla len mierne

Aktivita v súkromnom sektore eurozóny v marci vzrástla len mierne a menej, ako naznačoval rýchly odhad. Dôvodom bola revízia marcových výsledkov Francúzska a Talianska smerom nadol. Vyplýva to zo spresneného prieskumu spoločnosti Markit, ktorý dnes zverejnila na svojej internetovej stránke spolu s agentúrou RTTNews.
Podľa Markit kombinovaný index nákupných manažérov pre sektory služieb aj výroby v eurozóne (Purchasing Managers Index, PMI), ktorý je kľúčovým ukazovateľom budúcej aktivity firiem, sa po očistení od sezónnych vplyvov v marci zvýšil na 53,1 bodu z februárových 53 bodov. Podľa rýchleho odhadu však mal marcový index stúpnuť až na 53,7 bodu. Dôvodom revízie boli slabšie výsledky sektorov služieb vo Francúzsku a Taliansku, teda v druhej a tretej najväčšej ekonomike eurozóny.
Hodnota indexu pre celú eurozónu sa však stále pohybuje nad zlomovou hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast výkonu súkromného sektora od jeho poklesu. PMI súkromného sektora eurozóny sa drží nad touto hranicou od júla 2013.
Prieskum tiež ukázal, že spresnený PMI dominantného sektora služieb v eurozóne, ktorý napovedá, ako sa bude vyvíjať situácia v celej škále firiem, sa v marci prekvapujúco znížil na 53,1 bodu z 53,3 bodu vo februári. Rýchly odhad pritom naznačoval, že hodnota indexu naopak stúpne na 54 bodov. Výrazný rozdiel medzi spresneným výsledkom a rýchlym odhadom odráža revíziu PMI sektora služieb vo Francúzsku a Taliansku, pričom PMI francúzskeho sektora klesol pod zlomovú hranicu 50 bodov.
Index nákupných manažérov z výrobného sektora eurozóny sa podľa spresnených údajov Markit v marci zvýšil na 51,6 bodu z 51,2 bodu vo februári, namiesto na 51,4 bodu, ako naznačoval rýchly odhad.
Čo sa týka najväčšej ekonomiky bloku Nemecka, jeho kombinovaný PMI v marci nakoniec nestagnoval, ale klesol na 54 bodov z 54,1 bodu vo februári. Jeho hodnota je však stále pomerne vysoká, čo je dobrou správou pre ekonomiku menového bloku.
Hlavný ekonóm Markit Chris Williamson na základe týchto údajov skonštatoval, že eurozóne sa v prvých troch mesiacoch roka nepodarilo zrýchliť a predpovedá, že jej výkon stúpol len o 0,3 %. Slabé tempo hospodárskeho rastu pripisuje slabému dopytu v kombinácii s klesajúcimi cenami produktov, ktorými sa firmy snažia obstáť v boji s konkurenciou aj na úkor svojich ziskov.

Súvisiace články

Aktuálne správy