Francúzska ekonomika posilní minimálne o 1,2 %

Francúzsky hospodársky rast by mal byť však zaostávať za eurozónou.

Francúzska ekonomika si v tomto roku udrží rast, ten však bude zaostávať za širšou eurozónou. Guvernér francúzskej centrálnej banky Francois Villeroy de Galhau očakáva, že francúzska ekonomika v tomto roku stúpne minimálne o 1,2 %. Ak by sa táto prognóza potvrdila, rast by bol nižší ako posilnenie o 1,5 %, ktoré v tomto roku predpokladá vláda, čo je podľa analytikov minimálny rast potrebný na to, aby začala klesať miera nezamestnanosti.

„Rast je odolný, ale nedostatočný,“ povedal Francois Villeroy de Galhau. „Je odolný, pretože sa nachádza minimálne na minuloročnej úrovni. Je nedostatočný, keďže sa nachádza pod priemerom eurozóny vo výške 1,4 až 1,5 %,“ dodal.

Francúzska ekonomika v minulom roku vzrástla o 1,2 %. Podľa predošlého odhadu bol jej rast iba na úrovni 1,1 %. Francúzsky štatistický úrad INSEE totiž smerom nahor zrevidoval údaje o jej raste za tretí štvrťrok. Podľa nového odhadu, ktorý úrad zverejnil minulý týždeň, v treťom kvartáli francúzsky hrubý domáci produkt (HDP) vzrástol o 0,4 %. Predošlé údaje naznačovali, že v treťom kvartáli HDP krajiny posilnil iba o 0,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy