Zisk leteckej spoločnosti IAG vlani vzrástol o 65 %

V roku 2016 letecká spoločnosť, ktorej portfólio zahŕňa prepravcov British Airways, Iberia, Vueling a Aer Lingus, očakáva nárast zisku o ďalších 910 mil. eur na 3,2 mld. eur.

Letecká spoločnosť International Airlines Group (IAG), ktorá je vlastníkom British Airways, zaznamenala vlani celoročný zisk na hornej hranici prognózy. Zároveň spoločnosť uviedla, že sa jej zisk v tomto roku v dôsledku nízkych cien ropy zvýši o ďalších 910 mil. eur. Prevádzkový zisk spoločnosti, ktorej portfólio zahŕňa aj prepravcov Iberia, Vueling a Aer Lingus, sa v roku 2015 zvýšil o 65 % na sumu 2,3 mld. eur.

Zisk je na hornej hranici prognózovaného intervalu od 2,25 mld. eur do 2,3 mld. eur. Motorom rastu bol silný dopyt po letných dovolenkách, lacné palivá, ako aj náklady znížené prerokovaním dodávateľských zmlúv a konsolidáciou niektorých obslužných prevádzok. V tomto roku letecká spoločnosť očakáva nárast zisku o 40 %, čiže o 910 mil. eur, na 3,2 mld. eur. Agentúra Reuters predpokladá celoročný zisk na úrovni 3,4 mld. eur.

Nízke ceny ropy, ktoré za posledných dvanásť mesiacov klesli o takmer polovicu, budú mať na IAG a iné európske aerolínie pozitívny vplyv. Výhody nižších cien ropy zatiaľ neboli veľmi citeľné, a to v dôsledku už existujúcich hedgingových stratégií. Spoločnosť však bude v tomto roku pre lacnejšie palivá čeliť tlaku na ceny leteniek a silnejšej konkurencii. Navyše neistota z výsledku referenda o odchode Veľkej Británie z Európskej únie má na spoločnosť negatívny dopad, keďže oslabuje libru voči doláru, v ktorom sú denominované palivá.

Súvisiace články

Aktuálne správy