Konsolidácia na trhu s ropou

Na komoditnom trhu môžeme sledovať konsolidáciu, ktorá by mohla znamenať, že ropa po prepadoch trvajúcich približne rok a pol konečne našla svoje dno. Úrovne pod 30 USD za barel predstavovali 13 ročné minimá, na ktoré reagovali aj najväčší producenti z krajín OPEC a Ruska dohodou o obmedzení produkcie. V nasledujúcich týždňoch bude dôležité, či krajiny skutočne preukázateľne znížia produkciu a gap medzi ponukou a dopytom sa pomaly začne vyrovnávať.

Odzrkadliť by sa to malo aj na cene, ktorá by mala v najbližšom období oscilovať v pásme 30 -35 USD v závislosti od denných fundamentov a postupne by mohla nabrať rastový trend. Nepríjemné môžu byť prípadné správy o nedodržiavaní dohody, tie by mohli ropu poslať späť pod 30 USD za barel, možno až k najpesimistickejším predpovediam 25 USD/barel.

Medzinárodná energetická agentúra (IEA) predpovedá tiež pokles ťažby v USA, ktorá napriek klesajúcim cenám dosiahla rekordné maximá. Americkí producenti bojujú s nízkymi cenami a nerentabilnou ťažbou, kvôli cenovej vojne však dlho odmietali znižovať produkciu, aby nemuseli priznať porážku a ustúpiť z trhu. Zníženie globálnej produkcie je však potrebné vzhľadom na naštartovanie rastu inflácie, ktorá robí problémy po celom svete.

Prebiehajúca konsolidácia cien ropy WTI v pásme 30 – 35 USD/barel

Zdroj: Bloomberg

Súvisiace články

Aktuálne správy