Zlato je najdrahšie od jesene, stáva sa z neho opäť bezpečný prístav?

, reuters;bloomberg;patria;E15 Foto: SITA

Výkyvy na trhu zlatu pomáhajú. Cena žltého kovu už stúpla najviac za posledné viac ako dva mesiace. K rastu pomohol aj zvýšený dopyt po tom, čo globálne akciové trhy opäť padali. Zatiaľ ale v trhovej búrke zisky do značnej miery obmedzuje silný dolár a citlivosť, s akou drahý kov reaguje na situáciu na trhoch.

Skutočne by zlato dokázalo zažiariť pravdepodobne len v prípade finančného krachu alebo ak by nastal zásadný obrat vo vývoji kurzu dolára. To však v čase zvyšovania sadzieb v USA asi nemôžeme očakávať. Zo zlata, ktoré v minulom roku drvila jedna rana za druhou a tretí rok v rade tak zbieralo straty, sa zatiaľ v prvom mesiaci tohto roka stáva najvýkonnejší kov. Cena zlata dnes vystúpila až na 1118 dolárom za trójsku uncu, čo je cena nevídaná od začiatku novembra minulého roka. Zlato tento rok ťaží z role bezpečného útočiska, ktorú v minulom roku za všetkých situácií úplne nepotvrdilo a za január je zatiaľ takmer 5 percent v pluse. Niektorí analytici sa zhodujú, že ak sa zlatu podarí prelomiť silnú úroveň rezistencie 1140 dolárov za uncu, mohla by jeho cena vystúpiť až ku 1200 dolárom.

Trhové turbulencie, ktorých sme boli svedkami od začiatku tohto roka a rastúce obavy o stav globálneho hospodárstva rozdúchavané hlavne Čínou, predostielajú pravdepodobné spomalenie zvyšovania úrokových sadzieb americkou centrálnou bankou. Pre zlato, ktoré na rozdiel od iných aktív nenesie žiadny úrok, je rovnica jednoduchá. Čím nižšie sadzby, tým lepšie. Posilňovanie dolára v súvislosti s vyššími sadzbami zlatu škodí. Medzi drahým kovom a americkou menou totiž dlhodobo panuje viac-menej inverzný vzťah. V súčasnej chvíli prieskumy agentúry Bloomberg ukazujú na 23 percentnú šancu ďalšieho zvýšenia sadzieb v USA do marca, pre porovnanie na samom začiatku tohto roka to bolo 51 percent. Americký Federálny rezervný systém ponechal v stredu úrokové sadzby nezmenené s tým, že bude "pozorne monitorovať“ situáciu v globálnej ekonomike. Práve vďaka pomalšiemu než očakávanému zvyšovaniu sadzieb v USA by však mohol dopyt po zlate tento rok vzrásť. Rast sa predpokladá na úrovni 5 percent a to aj vďaka čínskym spotrebiteľom, ktorí sa obávajú oslabujúceho jüanu a možného znehodnotenia ich bohatstva. Práve tí by sa mohli uchýliť k zlatu ako uloženiu hodnôt. Štvrťročné dáta ukazujú, že rast dopytu po drahom kove ku koncu minulého roka v Číne za posledné tri mesiace vyskočila takmer o štvrtinu a dosiahol najvyššiu úroveň od roku 2013.

Dôvodov na optimizmus budúceho vývoja ceny zlata je hneď niekoľko. Dodávky ťažiarov v poslednom štvrťroku zaznamenali najväčší kvartálny pokles od roku 2008 a nízke ceny zlata by mohli podporiť maloobchodný dopyt. Ďalším podporným faktorom by mohli byť aj nákupy zlata centrálnymi bankami. Podľa GFMS Thomson Reuters by sa cena zlata, ktorá aktuálne kolíše okolo úrovne 1100 dolárov za trójsku uncu, by sa mohla do konca tohto roka vyšplhať až nad 1200 dolárov.

"Investori zatiaľ len prevádzajú peniaze z akcií do zlata, aby diverzifikovali svoje portfóliá, nejde primárne o špekulatívne stávky na zlato ako také," usudzuje komoditný expert britského brokera Marex Spectron David Govett. Na lepšie časy sa napriek tomu blýska, a to v Južnej Afrike. Akcie tamojších ťažiarov zlata združené v zlatom indexu FTSE počas tohto týždňa posilnili o osem percent.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy