Korupčný škandál ministra hospodárstva: Rezignoval jeden z najdôveryhodnejších členov Abeho kabinetu

, ČTK Foto: TASR

Japonský minister hospodárstva Akira Amari vo štvrtok oznámil, že rezignuje na svoju funkciu kvôli obvineniam z prijatia úplatkov od istej stavebnej firmy. Vinu ale Amari odmieta.

"Musíme schváliť v parlamente zákony, ktoré sú nutné k čo najskoršiemu ukončeniu deflácie a vytvorenie silnej ekonomiky. Čokoľvek by tomu mohlo brániť, musí byť odstránené, a ja nie som výnimkou. Preto by som chcel rezignovať na funkciu ministra," vyhlásil podľa agentúry Amari na dnešnej tlačovej konferencii, ktorú prenášala japonská televízia.

Správa o možnom korupčnom správaní ministra hospodárstva sa prvýkrát objavila v týždenníku Bunšun. Ten napísal, že Amari a jeho poradcovia prijali najmenej 12 miliónov jenov (necelých 94 tisíc eur) v hotovosti od nemenovanej stavebnej spoločnosti.

Amari, ktorý podľa agentúry AP patril k najdôveryhodnejším členom kabinetu premiéra Šinzóa Abeho, tieto obvinenia poprel. Ospravedlnil sa ale, že spôsobil "starosti a problémy", a vyhlásil, že cíti zodpovednosť za to, že oslabil dôveru verejnosti voči vláde. Pred poslancami japonského parlamentu Amari povedal, že si podrobnosti zo schôdzok so zástupcami danej stavebnej firmy vo svojej kancelárii presne nepamätá.

Súvisiace články

Aktuálne správy