Ceny ropy sa zvýšili, zdraželo aj zlato

Svetové komoditné trhy - ropa, zlato

Ceny ropy v stredu posilnili po tom, ako Rusko naznačilo, že existuje možnosť spolupráce s Organizáciou krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). To totiž podporilo nádeje na dohodu o redukcii globálnej prebytočnej ponuky. Ceny ropy takmer nereagovali na to, keď pred zatvorením obchodovania americký Federálny rezervný systém (Fed) potvrdil úroky na doterajšej úrovni.

Ropa však posilnila predtým po správe amerického Federálneho úradu pre energetiku (EIA), ktorá ukázala, že zásoby ropných destilátov v USA klesli o vyše 4 mil. barelov. Londýnska ropa Brent zdražela o 1,30 USD, čiže o 4,1 % na 33,10 USD za barel. Cena ľahkej americkej ropy uzavrela vyššie o 85 centov, čiže o 2,7 % na úrovni 32,30 USD za barel.

Cena zlata sa v stredu zvýšila na 12-týždňové maximum po tom, ako Fed uviedol, že „pozorne monitoruje“ globálny ekonomický a finančný vývoj. Centrálna banka USA z vyhlásenia po svojom zasadaní vynechala vyjadrenie, podľa ktorého sú riziká ekonomického výhľadu vyvážené. Spotová cena zlata do 19:55 GMT stúpla o 0,6 % na 1 126,70 USD za uncu, čiže najvyššie od 3. novembra. Februárové dodávky žltého kovu na divízii COMEX newyorskej komoditnej burzy však zlacneli o 0,4 % na 1 115,80 USD za uncu.

(1 EUR = 1,0888 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy