Tržby firmy Oracle za prvý účtovný kvartál nenaplnili očakávania

Softvérová spoločnosť dosiahla v prvom kvartáli tržby vo výške 8,45 mld. USD

BRATISLAVA 17. septembra (SITA, Reuters) – Tržby americkej softvérovej spoločnosti Oracle Corp za jej prvý účtovný kvartál, ktorý sa skončil 31. augusta, nenaplnili očakávania analytikov. Pod slabý kvartál sa podpísal silný dolár, klesajúci predaj tradičných softvérových licencií a rýchly prechod zákazníkov na cloudový softvér, ktorý produkuje nižšie marže. Tržby softvérovej spoločnosti klesli v prvom kvartáli o 1,7 % na 8,45 mld. USD. Analytici v priemere odhadovali, že Oracle dosiahne tržby v sume 8,53 mld. USD.

Softvérová spoločnosť upozornila, že v aktuálnom kvartáli by mohli tržby klesnúť aj pri stálych menových kurzoch. Čistý zisk spoločnosti za prvý účtovný štvrťrok bol vo výške 1,75 mld. USD, teda 40 centov za akciu. Medziročne čistý zisk klesol o 20 %, keďže za obdobie jún až august 2014 predstavoval 2,18 mld. USD, čiže 48 centov za akciu.

Príjmy z cloudových softvérov stúpli o 34 % na 451 mil. USD, tržby z tradičných softvérových licencií klesli o 16 % na 1,51 mld. USD. Wall Street očakával rast tržieb cloudových softvérov o 35 % a pokles licencovaných o 17 %. Divízia cloudových softvérov nerastie dostatočne rýchlo, aby nahradila pokles divízie softvérových licencií, tvrdia analytici. Medzi dôvodmi uvádzajú napr. pomalé prijímanie zmien zákazníkmi či silnú konkurenciu. Cloudový softvér tvorí len malú časť tržieb spoločnosti, keďže funguje na báze predplatného a produkuje nižšiu maržu počas dlhšieho obdobia.

(1 EUR = 1,1228 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy