O štátnej pomoci pre baňu Paskov bude ČR zrejme ešte rokovať

Informoval o tom v stredu český minister obchodu a priemyslu Jan Mládek. Spoločnosť New World Resources (NWR) sa už s českou vládou na pomoci dohodla, táto dohoda však pre nízke ceny uhlia môže zaniknúť

Česká vláda a New World Resources (NWR) pravdepodobne budú musieť znovu rokovať o podmienkach štátnej pomoci, ktorej cieľom je predĺžiť prevádzku bane Paskov. Informoval o tom v stredu český minister obchodu a priemyslu Jan Mládek. Česko odsúhlasilo v roku 2014 poskytnutie 600 mil. českých korún (CZK) na pokrytie sociálnych nákladov so zavretím bane Paskov v prípade, že spoločnosť NWR nechá túto baňu, ktorá nie je zisková, otvorenú do konca roku 2017.

Dohoda však bude neplatná, ak ceny uhlia klesnú pod 110 USD za tonu počas troch štvrťrokov za sebou. Bez platnej dohody bude môcť NWR baňu zatvoriť kedykoľvek podľa vlastného uváženia. „Je nevyhnutné v predstihu pokračovať v rokovaniach, aby sa predišlo masívnemu prepúšťaniu baníkov,“ povedal Mládek. Podľa dohody NWR s vládou musí v bani Paskov pracovať do roku 2017 minimálne 1 800 ľudí. Spoločnosť NWR odmietla situáciu komentovať.

(1 EUR = 27,085 CZK)

(1 EUR = 1,1402 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy