Nemecko odhad rastu ekonomiky pre situáciu v Číne nemení

Po minuloročnom raste nemeckej ekonomiky o 1,6 % by v tomto roku mal rast HDP dosiahnuť 1,8 %.

Nemecká vláda aj napriek zložitej situácii v Číne nemení odhad rastu ekonomiky. Druhé najväčšie hospodárstvo eurozóny má tento rok rásť o 1,8 %. Uviedol to agentúre Reuters predstaviteľ nemeckého ministerstva hospodárstva Jeromin Zettelmeyer. „Sme na dobrej ceste. Naše prognózy už boli opatrné, ale ako sa teraz ukázalo, sú realistické,“ povedal Zettelmeyer.

Nemecká ekonomika sa minulý rok zväčšila o 1,6 %. „Pre rast v Nemecku je najvýznamnejšia rastúca zamestnanosť a súkromná spotreba,“ dodal Zettelmeyer. Nemecký hrubý domáci produkt sa podľa údajov zverejnených v utorok v druhom štvrťroku medziročne zväčšil o 0,4 %. Motorom rastu bol zahraničný obchod, domáci dopyt mu však z rastu ubral.

Nemecký minister hospodárstva Sigmar Gabriel v utorok povedal, že sa neobáva potenciálneho dopadu vývoja situácie v Číne na nemeckú ekonomiku. „Obavy, ktoré vznikli pre vývoj v Číne, sú isto oprávnené. Napriek tomu si myslím, že z toho, čo sa už dá posúdiť, môžeme povedať, že to k zhoršeniu vývojových trendov v Nemecku neprispeje,“ povedal Gabriel.

Čínske akciové trhy sa v pondelok prepadli o takmer 9 % a na svetových finančných trhoch vyvolali paniku. Paneurópsky index FTSEurofirst 300 v pondelok v reakcii na túto situáciu klesol o 5,4 %. Čínska centrálna banka však v utorok po tom, čo akciové trhy klesli o viac ako 7 %, podnikla kroky k upokojeniu atmosféry. Na internetovej stránke centrálna banka informovala o redukcii úrokových sadzieb a znížení povinných rezerv bánk. O 11:20 GMT už paneurópsky index posilnil o 4,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy