Slovensko sa zapojilo do medzinárodného projektu posilňujúceho…

Slovensko sa zapojilo do medzinárodného projektu posilňujúceho čestnosť v podnikaníBratislava 8. apríla (TASR) - Sekretariát OECD nedávno informoval verejnosť o projekte OECD k dôvere a podnikaniu (Trust and Business Project), ktorého cieľom je identifikovať možnosť posilnenia riadenia spoločností so schopnosťou čestne podnikať a zabrániť korupcii v podnikaní.

Slovensko sa zapojilo do medzinárodného projektu posilňujúceho čestnosť v podnikaníBratislava 8. apríla (TASR) – Sekretariát OECD nedávno informoval verejnosť o projekte OECD k dôvere a podnikaniu (Trust and Business Project), ktorého cieľom je identifikovať možnosť posilnenia riadenia spoločností so schopnosťou čestne podnikať a zabrániť korupcii v podnikaní. Projekt sa zatiaľ nachádza v počiatočnom štádiu a reprezentanti súkromného sektora sa môžu anonymne zapojiť vyplnením dotazníka na webovej stránke www.oecd.org/corporate/trust-business.htm. OECD nechce vytvárať žiadne nové štandardy pre podnikanie. Ide skôr o zisťovanie stavu podnikateľského prostredia, schopnosti férového podnikania a o predchádzanie a odhaľovanie problémov či pochybení, ktoré sa môžu stať brzdou hospodárskeho rastu jednotlivých krajín.
Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD z angl. Organisation for Economic Co-operation and Development) je medzivládna organizácia tridsiatich štyroch ekonomicky najrozvinutejších štátov sveta, ktoré prijali princípy demokracie a trhovej ekonomiky. Ide o unikátne fórum, v ktorom vlády spolupracujú, aby čelili ekonomickým, sociálnym a environmentálnym výzvam globalizácie. Je často nazývaná „think-tankom“, monitorovacou agentúrou alebo aj akousi neoficiálnou neakademickou univerzitou na vysvetľovanie nových trendov vo svetovej ekonomike. Ako združenie hospodársky najvyspelejších krajín sveta dostala prívlastok „klub bohatých“, keďže ide o krajiny, ktoré sa vyznačujú vysokou úrovňou HDP odvodenou aj od miery zapojenia do vonkajších hospodárskych vzťahov – krajiny OECD reprezentujú viac ako 2/3 svetového obchodu s tovarmi a službami a viac ako tri štvrtiny celosvetových investícií. OECD vznikla v roku 1961 transformáciou Organizácie pre európsku hospodársku spoluprácu, ktorá bola pôvodne zriadená v roku 1948 na administráciu povojnového Marshallovho plánu. Slovenská republika sa stala oficiálnym 30. členom OECD dňa 14. 12. 2000.
Ďalšie informácie o Organizácii pre hospodársku spoluprácu a rozvoj sú zverejnené na web stránke Úradu vlády SR: www.bojprotikorupcii.vlada.gov.sk/oecd-organizacia-pre-hospodarsku-sp olupracu-a-rozvoj/

Úrad vlády SR Sekcia kontroly a prevencie korupcie Úradu vlády SR

Súvisiace články

Aktuálne správy