Počet nových žiadostí o podporu v USA opäť klesol

Počet Američanov, ktorí minulý týždeň požiadali o podporu v nezamestnanosti, klesol na trojtýždňové minimum. Oživovanie ekonomiky totiž znížilo prepúšťanie. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Počet nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti v týždni skončenom 6. decembra sa na sezónne upravenej báze znížil o 3000 na 294.000, uviedlo americké ministerstvo práce. Analytici, oslovení agentúrou Bloomberg, počítali so stagnáciou počtu nových žiadostí na úrovni 297.000. Počet žiadostí o podporu sa nachádzal pod úrovňou 300.000 počas 12 z 13 uplynulých týždňov.
Firmy menej prepúšťajú a najímajú nových pracovníkov najrýchlejšie od roku 1999, pretože sa snažia pokryť vysoký dopyt po svojich tovaroch a službách. Maloobchodné tržby vzrástli v novembri najviac za 8 mesiacov, čo signalizuje, že zlepšovanie situácie na trhu práce podporuje dôveru spotrebiteľov.
Štvortýždňový priemer počtu žiadostí, ktorý je presnejším ukazovateľom vývoja na trhu práce, pretože podlieha menším výkyvom ako týždňové údaje, v uplynulom týždni takmer stagnoval, keď dosiahol 299.250 oproti 299.000 v predchádzajúcom týždni.
Počet ľudí, ktorí aj po prvom týždni naďalej poberajú podporu v nezamestnanosti, sa v týždni skončenom 29. novembra zvýšil o 142.000 na 2,51 milióna, čo je najviac od polovice augusta.

Súvisiace články

Aktuálne správy