Vatikán odhalil na tajných kontách stovky miliónov eur

Vatikán v priebehu tohto roka nahromadil vysoký deficit rozpočtu. Predseda finančného úradu George Pell však neočakávane odhalil na tajných kontách vysoké sumy.

Vatikán v priebehu tohto roka nahromadil vysoký deficit rozpočtu. Predseda finančného úradu George Pell však neočakávane odhalil na tajných kontách vysoké sumy. S odvolaním sa na týždenník Catholic Herald o tom informoval denník Die Welt.

Ide o niekoľko stoviek miliónov eur, ktoré boli ukryté na určitých kontách. V rámci rozsiahlej finančnej reformy Vatikánu totiž Inštitút pre náboženské diela (IOR), známy aj ako Vatikánska banka, do konca roka 2013 skontroloval zhruba 10.000 klientskych účtov a previerky pokračovali aj v tomto roku.

Vatikán sa chce zbaviť imidžu centra pre pochybné finančné transakcie. Jeho banka má medzičasom modernú štruktúru manažmentu, zatvorila pochybné kontá a dodržiava medzinárodné pravidlá proti praniu špinavých peňazí. IOR sa má postupne stať výlučne finančným poradcom a peňažnou inštitúciou katolíckej cirkvi.

Najnovšia injekcia je pre Vatikán vítaná, pretože finančná situácia Svätej stolice je napätá. Vatikán uzatvoril rok 2013 s deficitom takmer 24,5 milióna eur. Najväčšiu dieru v rozpočte vo výške 14 miliónov eur vytvoril prepad ceny zlata, nakoľko Vatikán disponuje veľkými zlatými rezervami. Pochybnosti vyvoláva aj dôchodkový systém, kde sa v nasledujúcich 15 až 20 rokoch očakáva výrazný vzostup platieb.

Súvisiace články

Aktuálne správy