O kľúčových európskych cestách sa bude rokovať na Slovensku

Na Slovensku sa bude rokovať o kľúčových európskych cestách a železničných koridoroch v našom regióne. Štátny tajomník ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja František Palko dnes pozval novú eurokomisárku pre dopravu Violete Bulc na spoločné rokovanie vrcholných zástupcov krajín V4 a Rakúska k problematike cestných a železničných koridorov siete TEN-T v regióne.
„Veríme, že spoločným úsilím sa nám podarí skvalitniť celú dopravu v regióne, čo pomôže nielen ľudom, ktorí tu žijú, ale aj celej Európe,“ povedal dnes F. Palko. Štátny tajomník dnes v Bruseli v rámci stretnutia ministrov pre dopravu rokoval aj o návrhoch pre aplikáciu 4. železničného balíka týkajúceho sa liberalizácie trhu železničnej dopravy. Talianske predsedníctvo však vzhľadom na množstvo praktických problémov predložilo na schválenie len správu o pokroku, v rámci ktorej si jednotlivé štáty vyjasňujú svoje pozície.
„Veríme, že ak sa budú rešpektovať špecifiká jednotlivých krajín, najmä tých, kde už súčasný systém preukazuje vysokú efektívnosť a kvalitu železničnej dopravy, a zároveň sa nebudú vytvárať príliš striktné a obmedzujúce pravidlá pre členské štáty, budeme môcť dosiahnuť dohodu,“ povedal F. Palko.
Rade ministrov pre dopravu sa dnes podarilo dohodnúť na zásadných otázkach rozhodnutia pre splnomocnenie členských krajín na podpis a ratifikáciu medzinárodného dohovoru v námornej doprave. Na záver rady štátny tajomník F. Palko spolu so zástupcami ostatných siedmich krajín spoločne podpísal master plán pre obnovu a údržbu plavebnej dráhy Dunaja a jeho splavných prítokov. Informáciu TASR poskytol hovorca MDVRR SR Martin Kóňa.

Súvisiace články

Aktuálne správy