Británia vylepšila prognózu rastu svojej ekonomiky

Marcová oficiálna prognóza rátala so zväčšením britského hospodárstva za terajší fiškálny rok o 2,7 %, podľa aktualizovanej predikcie bude rast na úrovni 3 %

Veľká Británia vylepšila svoju oficiálnu prognózu rastu ekonomiky, čo odzrkadľuje silný výkon hospodárstva krajiny od marca tohto roka, kedy krajina zverejnila svoju doterajšiu predikciu. Britský minister financií George Osborne v stredu v parlamente pri prezentácii aktualizácie štátneho rozpočtu uviedol, že za tento fiškálny rok, ktorý sa končí 31. marca 2015, sa hrubý domáci produkt (HDP) krajiny zväčší o 3 %. Marcová predikcia rátala s rastom HDP o 2,7 %. V budúcom fiškálnom roku by sa HDP Británie mal zväčšiť o 2,4 %. Predošlá predikcia rátala s jeho posilnením o 2,3 %.

Prognóza z dielne britského Úradu pre rozpočtovú zodpovednosť je napriek svojmu vylepšeniu opatrnejšia v porovnaní s predpoveďami mnohých iných inštitúcií, vrátane Bank of England. Britská centrálna banka totiž predpokladá v tomto fiškálnom roku hospodársky rast na úrovni 3,5 % a v budúcom jeho posilnenie o 2,9 %.

Britský rozpočtový deficit však klesne miernejšie, ako sa pôvodne plánovalo. Šéf rezortu financií Osborne uviedol, že schodok rozpočtu za finančný rok 2014/15 sa zníži na 5 % HDP. Úrad pre rozpočtovú zodpovednosť však v marci predpokladal zmenšenie deficitu v tomto fiškálnom roku na úroveň 4,9 % HDP.

Súvisiace články

Aktuálne správy