Zisk Tata Motors vo 4. kvartáli 2013/2014 mierne klesol

Indická automobilka Tata Motors zaznamenala vo 4. kvartáli finančného roka 2013/2014 mierny pokles čistého zisku. Na vine boli podľa vedenia firmy nepriaznivé kurzy mien, keďže jej tržby aj odbyt vzrástli. Informoval o tom britský portál BBC.
Čistý zisk najväčšej indickej automobilky v období január – marec 2014 dosiahol 39,18 miliardy rupií (488,07 milióna eur), čo predstavuje medziročný pokles o 0,7 %.
Tržby indickej spoločnosti, ktorá vlastní aj britské značky Jaguar a Land Rover, pritom v sledovanom období vzrástli o 16 % na 647,16 miliardy rupií. Ale nepriaznivé kurzy mien skresali jej príjmy o 3,55 miliardy rupií v dôsledku precenenia úverov a vkladov v zahraničných menách.
Za svoje výsledky v uplynulom kvartáli vďačí indická firma najmä britskej divízii Jaguar Land Rover, ktorú Tata Motors kúpila v roku 2008. Jej globálny odbyt totiž za tri mesiace do konca marca vzrástol medziročne o 8 %.
Na druhej strane dopyt po osobných autách, nákladných vozidlách a autobusoch z produkcie Tata Motors na domácom indickom trhu v sledovanom období klesol o 36 %. Dôvodom je podľa vedenia firmy spomaľovanie indickej ekonomiky, čo má za následok znižovanie spotrebiteľskej dôvery, rast inflácie, a tým aj zdražovanie pohonných látok a obmedzený prístup k financiám.

Súvisiace články

Aktuálne správy