Výkon americkej ekonomiky v 1. kvartáli klesol o 1 %

Výkon americkej ekonomiky sa v 1. štvrťroku 2014 v dôsledku mimoriadne chladnej zimy zhoršil viac, ako sa čakalo. Hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov totiž v prvých troch mesiacoch 2014 klesol medziročne o 1 %. Vyplýva to z revidovaných údajov amerického ministerstva obchodu. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.
Americká vláda pritom v rýchlom aprílovom odhade predpovedala, že ekonomika krajiny v 1. kvartáli vzrástla medziročne o 0,1 %. Ide o prvý pokles HDP od 1. štvrťroku 2011, keď sa znížil o 1,3 %.
Ekonómovia sú však presvedčení, že tento pokles bol len dočasný a spôsobilo ho nepriaznivé počasie. Na porovnanie, v poslednom kvartáli 2013 expandovala americká ekonomika o 2,6 %.
Podľa ministerstva obchodu zníženie HDP Spojených štátov v období január – marec odráža spomalenie dopĺňania skladových zásob a väčší ako pôvodne očakávaný obchodný schodok.
Experti pritom odhadovali, že zlé počasie znížilo tempo rastu HDP o 1,5 percentuálneho bodu.
Zo štatistík ďalej vyplýva, že podniky v 1. kvartáli naakumulovali zásoby za 49 miliárd USD (36 miliárd eur). To je výrazne menej ako očakávaných 87,4 miliardy USD a najnižšia hodnota za jeden rok. Na porovnanie, v poslednom štvrťroku 2013 firmy nahromadili zásoby v hodnote 111,7 miliardy USD. Zásoby znížili tempo rastu HDP o 1,62 percentuálneho bodu.
Export klesol v 1. štvrťroku menej, ako sa čakalo, ale import vzrástol viac. Výsledkom bol obchodný schodok, ktorý skresal HDP o 0,95 percentuálneho bodu.
Spotrebiteľské výdavky, na ktoré v USA pripadajú až dve tretiny ekonomickej aktivity, sa zvýšili o 3,1 %, a nie o pôvodne odhadované 3 %. Na druhej strane podnikateľské výdavky na nerezidenčnú štruktúru, ako sú napríklad plynové vrty, sa prepadli o 7,5 %, zatiaľ čo podľa rýchleho odhadu mali vzrásť o 0,2 %. Zisky firiem po zdanení sa tiež prudko znížili, a to o 13,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy