Sberbank sklamala trhy, jej zisk v 1. kvartáli klesol viac, ako čakali

Ruská banka Sberbank, ktorá je najväčším poskytovateľom úverov v krajine, sklamala analytikov. Jej zisk za 1. štvrťrok totiž klesol viac, ako predpovedali, a to medziročne o 17 %. Dôvodom bolo zvýšenie rezerv na zlé, nesplácané úvery v dôsledku krízy na Ukrajine. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Z hospodárskych výsledkov Sberbank vyplýva, že jej čistý zisk sa za tri mesiace do konca marca 2014 znížil na 73,4 miliardy rubľov (1,56 miliardy eur) z 88,6 miliardy RUB v 1. kvartáli 2013. Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg, pritom očakávali, že klesne na 82,4 miliardy RUB.
Banka, ktorá sa podieľa zhruba jednou tretinou na celkovom objeme úverov v Rusku, v sledovanom období takmer zdvojnásobila finančné rezervy na nesplácané úvery na 77,1 miliardy RUB z 31,8 miliardy RUB v 1. kvartáli minulého roka.
Rusku hrozí tento rok stagnácia v dôsledku sankcií, ktoré uvalil Západ na vybrané ruské firmy a podnikateľov blízkych prezidentovi Vladimirovi Putinovi za anexiu Krymu a podporu ukrajinských separatistov, varuje Herman Gref, generálny riaditeľ Sberbank a bývalý ruský minister hospodárstva. Hrubý domáci produkt (HDP) Ruska v 1. štvrťroku 2014 vzrástol medziročne o 0,9 %, čo bolo najpomalšie tempo jeho rastu za uplynulých 12 mesiacov. Analytici predpovedajú Rusku za celý tento rok expanziu ekonomiky len o 0,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy