Vedci o chudobe: Z prázdnej peňaženky môžete výrazne ohlúpnuť!

, bestpsychologydegrees Foto: SITAorg

Ak sa povie chudoba, pred očami sa zvyčajne zjavia zábery vychudnutých detí v afrických utečeneckých táboroch. Zo dňa na deň ale rastie chudoba aj v regiónoch, ktoré sú tradične vnímané ako výklad svetového kapitalizmu. Chudoba navyše neznamená len obracanie každej mince. Bez ohľadu na to, či hovoríme o rozvojových krajinách, alebo vyspelom svete, ide o obrovskú psychickú záťaž, ktorá človeka dokáže izolovať od zvyšku spoločnosti.

V Spojených štátoch vlani pod hranicou chudoby, ktorá bola pre jednočlennú domácnosť stanovená na ročný príjem 11 490 dolárov, žilo viac ako 46 miliónov ľudí. Z geografického pohľadu na tom vôbec najhoršie boli ľudia na juhu USA a v štátoch na západnom pobreží. Naopak najmenej chudobou trpeli Američania vo veľkých metropolách na východnom pobreží a na riedko osídlenej Aljaške.

V Európskej únii je štvrtina ľudí bezprostredne ohrozených chudobou alebo sociálnym vylúčením. Navyše ich počet dlhodobo pribúda. Na Slovensku je to 20,5 %, čo predstavuje 1,1 milióna ľudí. Asi 13,2 percenta Slovákov si nemôže dovoliť platiť nájom alebo účty za služby, alebo zabezpečiť v príbytku dostatočné teplo.

O tom, akým veľkým problémom chudoba v súčasnom svete je, svedčia aj početné psychologické výskumy. Podľa nich totiž život v biede ani zďaleka neznamená len to, že si ľudia musia mnohé veci úplne odoprieť. Výrazne negatívny vplyv má prázdna peňaženka aj na kognitívne funkcie ľudskej psychiky, predovšetkým na schopnosť sústredenia, pozornosť, trpezlivosť a pamäť. Niektoré výskumy dokonca tvrdia, že status chudoby znižuje ľudskú inteligenciu, a to vo vyjadrení inteligenčného kvocientu až o 13 bodov!

Okrem toho trpí obrovské množstvo chudobných ľudí rôznymi poruchami socializácie a závažnými ochoreniami spojenými s poruchami spánku a zlou životosprávou. Medzi najčastejšie príznaky zlého fyzického a psychického stavu chudobných ľudí patrí pocit totálneho vyčerpania, nedostatok energie, návaly hnevu a agresie alebo chronická nervozita či bolesti hlavy. Výnimočné ale nie sú ani prejavy nechutenstva alebo úplný nezáujem o sex.

Súvisiace články

Aktuálne správy