Index ekonomickej dôvery v eurozóne posilnil

Index, ktorý zostavuje Európska komisia, v máji stúpol na 102,7 bodu z aprílovej úrovne 102 bodov.

Ekonomická dôvera v eurozóne v máji posilnila viac, ako sa predpokladalo, a inflačné očakávania vzrástli prvýkrát od decembra. Vyplýva to z prieskumu Európskej komisie (EK), ktorého výsledky zverejnila v stredu. Nálada spotrebiteľov v najväčších ekonomikách eurozóny okrem Francúzska sa zlepšila, keďže optimistickejšie začali hodnotiť situáciu na trhu práce, zlepšili sa ich očakávania v oblasti úspor aj hodnotenie celkovej finančnej a ekonomickej situácie, uviedla EK. Index dôvery, ktorý zostavuje, stúpol na 102,7 bodu z aprílovej úrovne 102 bodov. Ekonómovia oslovení agentúrou Reuters odhadovali, že posilní na 102,2 bodu.

„Dôvera spotrebiteľov a firiem sa zlepšuje, ale vo všeobecnosti je stále opatrná, pokiaľ ide o výhľad do budúcnosti,“ povedal David Brown, analytik konzultačnej firmy New View Economics. „Neistota v oblasti globálnej ekonomickej perspektívy, obavy z krízy na Ukrajine a dlhé čakanie na dodatočné uvoľnenie menovej politiky Európskej centrálnej banky zatemnili nedávny obraz,“ uviedol.

Index inflačných očakávaní spotrebiteľov na obdobie najbližších 12 mesiacov v máji posilnil na 9,6 bodu z aprílovej úrovne 7,5 %. Ukončilo sa tak jeho oslabovanie, ktoré trvalo od januára. Index očakávaného vývoja predajných cien medzi priemyselnými výrobcami sa tiež zlepšil, a to na -1,2 bodu z aprílových -1,3 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy