Agentúra S&P zlepšila rating Španielska

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poors Ratings Services (S&P) zlepšila dlhodobý aj krátkodobý rating úverovej spoľahlivosti Španielska v domácej a v cudzej mene

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poors Ratings Services (S&P) zlepšila dlhodobý rating úverovej spoľahlivosti Španielska v domácej a v cudzej mene zo stupňa BBB- na stupeň BBB. Agentúra zároveň zlepšila krátkodobý rating úverovej spoľahlivosti krajiny v domácej a v cudzej mene zo stupňa A-3 na stupeň A-2. Výhľad ratingov je stabilný.

 

Zlepšenie ratingu odráža presvedčenie agentúry S&P, že situácia Španielska v oblasti hospodárskeho rastu a konkurencieschopnosti sa zlepšuje. Je to výsledok úsilia o štrukturálne reformy v krajine. Tie sa začali v roku 2010, pričom v roku 2012 sa v krajine uskutočnila aj reforma pracovného trhu. S&P navyše predpokladá, že monetárna politika Európskej centrálnej banky (ECB) bude naďalej prispôsobivá.

Agentúra S&P zároveň zlepšila prognózu priemerného rastu španielskej ekonomiky v intervale od roku 2014 do roku 2016. Pôvodne počítala s rastom vo výške 1,2 %, aktuálna prognóza ráta s rastom na úrovni 1,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy