ÚS nepozastavil účinnosť napadnutých ustanovení o dôchodkoch

Ústavný súd prijal na ďalšie konanie podanie skupiny 41 poslancov Národnej rady SR, aby začal konanie a posúdil, či sú dve ustanovenia Zákona o sociálnom poistení upravujúce nárok na dôchodok v súlade s Ústavou SR

vyšlo aj v DOM

KOŠICE 21. mája (SITA) – Ústavný súd SR (ÚS) prijal v stredu na ďalšie konanie podanie skupiny 41 poslancov Národnej rady SR, aby začal konanie a posúdil, či sú dve ustanovenia Zákona o sociálnom poistení upravujúce nárok na dôchodok v súlade s Ústavou SR. Nevyhovel však žiadosti navrhovateľov, aby pozastavil účinnosť napadnutých ustanovení.

Skupina 41 poslancov NR SR zastúpená poslancom NR SR Józsefom Nagyom sa podaním obrátila na ÚS koncom marca tohto roku. Namieta že zákonodarca rozlišuje medzi osobami nachádzajúcimi sa v porovnateľnej situácii – splnili nárok na starobný, resp. pomerný starobný dôchodok. Podmienka nepretržitosti zamestnania k 31. decembru 2003 spôsobuje toto rozlíšenie, ako aj porušenie rovnakého právneho postavenia poistenca podľa článkov Ústavy SR. V dôsledku prerušenia zamestnania hoci len na jeden deň sa dôchodok nevypočítava podľa nových predpisov, ale podľa predpisov účinných do 31. decembra 2003. Na takéto rozlíšenie podľa navrhovateľov neexistujú legitímne a relevantné dôvody. Súčasne dochádza aj k diskriminácii poistencov. Podľa ich právneho názoru sú napadnuté ustanovenia v rozpore s ústavou.

Súvisiace články

Aktuálne správy