Zásoby ropy v USA klesli, cena ropy WTI vzrástla nad 103 USD za barel

Cena americkej ropy WTI vzrástla nad 103 USD za barel (159 litrov) potom, ako trhy zareagovali na informácie, že zásoby ropy v USA minulý týždeň prudko klesli. Zvýšila sa aj cena ropy Brent, ktorá sa posunula bližšie k úrovni 110 USD/barel. Okrem zásob v USA ceny ropy naďalej tlačia smerom nahor aj pokračujúci konflikt na východe Ukrajiny a politická nestabilita v Líbyi. Informovala o tom agentúra AP.
Správa Amerického ropného inštitútu (API) ukázala, že zásoby ropy v USA v minulom týždni klesli o 10,3 milióna barelov, pričom analytici počítali s poklesom len o 300.000 barelov. Trhy ešte vyčkávajú na správu o stave ropných zásob, ktorú dnes zverejní americké ministerstvo energetiky.
Okrem toho ceny ropy podporuje aj pokračujúci konflikt na východe Ukrajiny, kde sa v nedeľu 25. mája uskutočnia predčasné prezidentské voľby. K tomu sa pridáva aj najnovšia napätá situácia v Líbyi. Krajina má najväčšie rezervy ropy na africkom kontinente, no pre politickú nestabilitu má dlhodobo problémy s produkciou a vývozom suroviny.
Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v júli vzrástla v popoludňajších hodinách v Európe o 71 centov na 103,04 USD (75,34 eura) za barel. Na záver utorkového obchodovania (20. 5.) sa cena zvýšila o 22 centov. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne, vzrástla o 25 centov na 109,94 USD/barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy