Poľsko vidí nevýhody bankovej únie

Podľa guvernéra poľskej centrálnej banky Mareka Belku základnou nevýhodou krajín, ktoré nie sú členmi eurozóny, by v prípade ich vstupu do bankovej únie bola nemožnosť získavať likviditu od Európskej centrálnej banky.

Guvernér poľskej centrálnej banky Marek Belka sa kriticky vyjadril o plánoch na vytvorenie európskej bankovej únie. Na poľsko-britskom fóre Belka v stredu povedal, že krajiny, ktoré nie sú členmi eurozóny a vstúpia do bankovej únie, by boli znevýhodnené a mali by málo vplyvu na kľúčové rozhodnutia. V súčasnosti sa dejú záverečné prípravy na to, aby Európska centrálna banka (ECB) prevzala kontrolu nad bankovým dohľadom v eurozóne. Iné európske krajiny, ktoré by si želali pripojenie, majú dvere do bankovej únie otvorené.

Belka uviedol, že plán bankovej únie obsahuje časti, ktoré sa nepáčia jeho krajine a iným štátom mimo eurozóny, napríklad Švédsku. „Existuje argument, že s krajinami, ktoré nie sú členmi eurozóny, sa nebude zaobchádzať rovnako,“ uviedol Belka. „Krajiny mimo eurozóny nebudú mať prístup k likvidite z Európskej centrálnej banky… to je základný problém,“ konštatoval.

Minulý týždeň šéf poľskej centrálnej banky povedal, že zrušenie mechanizmu výmenných kurzov ERM2 by prijatie spoločnej európskej meny v Poľsku uľahčilo. Na základe pravidiel mechanizmu ERM2 krajina, ktorá sa snaží vstúpiť do eurozóny, musí naviazať kurz svojej meny na euro aspoň na dva roky.

Súvisiace články

Aktuálne správy