Cena americkej ropy opäť vzrástla nad úroveň 100 USD za barel

Ceny ropy dnes ráno mierne vzrástli. Americká WTI sa opäť obchoduje nad úrovňou 100 USD (71,71 eura) za barel. Dôvodom zdraženia sú nové údaje o stave ropných rezerv v USA. Informovali o tom agentúry AP, DPA a Bloomberg.
Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s júnovým kontraktom sa dnes ráno o 7.40 SELČ predával po 100,10 USD. To je o 60 centov viac ako v utorok (6. 5.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas utorka posilnil o 2 centy a uzavrel na úrovni 99,50 USD za barel.
Júnový kontrakt na ropu Brent dnes ráno zdražel o 107,28 USD za barel. Severomorská ropa počas utorka zlacnela o 66 centov a na londýnskej burze ICE uzavrela na úrovni 107,06 USD za barel.
Podľa údajov súkromného American Petroleum Institute (API), zverejnených v utorok večer, zásoby čierneho zlata na najväčšom ropnom termináli v USA v uplynulom týždni klesli. To je dôvod mierneho tlaku na ceny ropy.
Celkovo sa však očakáva, že ropné rezervy v USA v týždni skončenom 2. mája, vzrástli o 1,3 milióna barelov. To by znamenalo, že zásoby prekročili hranicu 400 miliónov barelov. V týždni predtým totiž ropné zásoby dosiahli rekordných 399,36 milióna barelov. Oficiálne údaje o aktuálnom stave ropných rezerv v USA budú zverejnené dnes popoludní.

Súvisiace články

Aktuálne správy