Obchodovanie s ropou bolo zmiešané, zlato oslabilo

Svetové komoditné trhy - ropa, zlato

Obchodovanie s ropou bolo v utorok zmiešané. Ceny americkej ropy sa takmer vôbec nezmenili a stúpli iba mierne. Počas skoršieho obchodovania však stúpli po tom, ako Americký ropný inštitút (API) oznámil, že zásoby ropy v minulom týždni klesli o 1,8 mil. barelov. Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters prognózovali, že zásoby ropy rástli v minulom týždni o 1,4 mil. barelov, čo by predstavovalo posilnenie zásob na úroveň rekordného maxima už tretí týždeň v rade. Americkú ropu tiež podporovali dáta z americkej ekonomiky, z ktorých vyplýva, že deficit obchodnej bilancie krajiny sa v marci znížil v dôsledku zvyšujúceho sa exportu.

Ceny ropy Brent oslabili. Tlak na ceny v posledných týždňoch vytváralo možné obnovenie dodávok ropy z Líbye. Niektoré ropné polia v Líbyi zostávajú aj naďalej zatvorené. Nové protesty v krajine spôsobili, že ďalšie dve ropné polia sa zatvorili. Produkcia ropy v Líbyi je momentálne na úrovni 250 tis. barelov ropy denne, pričom v polovici minulého roka tvorila 1,4 mil. barelov denne. Líbyjská vlády však dúfa, že kľúčové ropné polia by sa mali znovu otvoriť do jedného týždňa. Britská ropa Brent klesla o 0,66 USD a uzavrela na 107,06 USD za barel. Ceny ľahkej americkej ropy stúpli o 0,02 USD na 99,50 USD za barel.

Ceny zlata v utorok oslabili. Nadol ich tlačilo vyhlásenie amerického ministerstva obchodu, podľa ktorého sa marcový obchodný deficit znížil. Americká vláda však aj napriek tomu revidovala svoj odhad pre rast krajiny v prvom kvartáli smerom nadol. Pokles cien zlata tlmili eskalácia napätia na Ukrajine a pokles dolára voči euru. Spotová cena zlata oslabila do 19:43 GMT o 0,2 % a uzavrela na 1 307,51 USD za uncu. Ceny júnových dodávok žltého kovu na divízii COMEX newyorskej komoditnej burzy klesli o 0,70 USD na 1 308, 60 USD za uncu.

(1 EUR = 1,3945 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy