Verejný dlh globálne: Kam zmizli štátne dlhopisy s najlepšou klasifikáciou?

, Financial Times Foto:SITA

Pod vplyvom finančnej krízy dramaticky poklesol na globálnych trhoch počet štátnych dlhopisov, ktorým by všetky tri hlavné ratingové agentúry udelili najlepšiu možnú klasifikáciu.

Nedávny prieskum, ktorý publikoval Financial Times ukázal, že len v poslednom roku klesli vládne cenné papiere s deviatimi áčkami na medzinárodných trhoch o 6 percent, od roku 2007 dokonca o 60 percent. Ide dlhopisy, ktoré  mali najlepšie hodnotenie od všetkých troch hlavných agentúr, Moody's Investors Service, Standard & Poors a Fitch. Podľa londýnskeho ekonomického denníka sú v súčasnosti na trhu štátne dlhopisy v ratingu AAA v hodnote 5900 miliárd dolárov, čo je menej ako 11 percent z celkového počtu.

V posledných rokoch sa do najlepšieho hodnotenia dostali také nesporné dlhové ekonomiky ako Spojené štáty, Veľká Británia a Francúzsko. Standard & Poors už v roku 2011 stiahol USA rating zo suverénneho stupňa AAA na AA+.  Svoje stanovisko S&P v tej dobe odôvodnili tým, že výsledný krok, ktorý zišiel z debaty ohľadom zvýšenia dlhového stropu, stanovený plán konsolidácie verejných financií, nedokáže v strednodobom horizonte americký vládny dlh stabilizovať.

V dynamike hodnotenia eurozóny však nastala pozitívna zmena. James McCormack, generálny riaditeľ Fitch Ratings pre klasifikáciu pre Financial Times povedal, že spoločnosť na začiatku roku 2013 predpokladala, že dvom tretinám krajín eurozóny zníži dlhový rating, kvôli negatívnym výhľadom. Tento pomer bol od vtedy znížený na jednu tretinu. Zmena však v Európe nastane pravdepodobne dosť pomaly. Moritz Kraemer, riaditeľ pre klasifikáciu u Standard & Poor's pripomenul, že keď Švédsko a Fínsko stratilo svoj najlepšie zaradenie ​​AAA niekedy začiatkom roka 1990, trvalo im desať rokov, kým ho dokázali získať späť. Bart Oosterveld, z Moody's odhaduje, že periféria Európy by potrebovala nepretržite aj 15 rokov na to, aby pomer štátneho dlhu k HDP klesol naspäť na akceptovaných maastrichtských 60 %.

Moody's v poslednej dobe rad za radom zvyšuje vyhliadky na zlepšenie klasifikácie centrálnych a periférnych ekonomík eurozóny. Pred dvoma týždňami si polepšilo Holandsko a Belgicko na Aaa resp. Aa3, pred troma týždňami Nemecku a Rakúsku upravili výhľad ratingu na Aaa, teda z negatívneho na stabilný. Pred štyrmi týždňami zvýšili klasifikáciu španielskych štátnych dlhopisov z predchádzajúceho stupňa Baa3 na Baa2. A údajne vidia priestor aj pre ďalšie zlepšenie.

Moody's preto stiahli zo svojho každodenného programu zváženie odporúčaní pre investovanie v tejto krajine. Metodika spoločnosti totiž určuje spodnú hranicu v prípade odporúčania investícií na rating Baa3. Z tejto nebezpečnej zóny sa však španielskej ekonomike podarilo uniknúť. Moody's vo februári zlepšila hodnotenie pre krátkodobé aj dlhodobé španielske štátne dlhopisy z negatívneho na stabilné, odôvodnili to stabilizáciou dynamiky štátneho dlhu. Spoločnosti pri zdôvodnení svojich  krokov pritom zdôrazňovala,  že vďaka zlepšeniu inštitucionálneho rámca eurozóny sa zmiernili riziká epidémie v rámci menovej únie.

Súvisiace články

Aktuálne správy