Krym sa zmení na špeciálnu ekonomickú zónu

Kremeľ dúfa, že sa Krym stane čoskoro ekonomicky sebestačným

vyšlo aj v ZAH

SIMFEROPOĽ 31. marca (SITA/Reuters) – Rusko spraví z Krymu špeciálnu ekonomickú zónu, ktorá ponúkne daňové a colné úľavy a menšiu byrokraciu s cieľom prilákať investorov. Uviedol to v pondelok ruský premiér Dmitrij Medvedev. „Naším cieľom je spraviť polostrov pre investorov tak atraktívnym, ako to len pôjde, aby mohol vygenerovať dostatočné príjmy pre svoj vlastný rozvoj,“ povedal Medvedev počas návštevy Krymu, ktorý Moskva anektovala.

Pripojenie Krymu a jeho dvoch miliónov obyvateľov predstavuje finančnú záťaž pre Rusko, ktoré zápasí s pomalým rastom a čelí západným sankciám za nelegálne obsadenie cudzieho územia. Medvedev povedal, že dôchodky na Kryme postupne v nadchádzajúcich mesiacoch porastú, až kým nedosiahnu národnú úroveň. Premiér tiež prisľúbil zlepšenie ciest a ďalšej infraštruktúry na ostrove. Jeho vyjadrenia však naznačujú, že Kremeľ dúfa, že sa Krym, ktorý má „kolosálne vyhliadky“ na príjmy z turizmu, stane čoskoro sebestačným.

Ruský premiér Medvedev pricestoval v pondelok do krymského hlavného mesta Simferopoľ. Ide o najvyššie postavenú ruskú návštevu na polostrove od jeho jednostranného pričlenenia k Ruskej federácii. Na ceste ho sprevádza niekoľko vládnych predstaviteľov. Návšteva s najväčšou pravdepodobnosťou rozhnevá Ukrajinu, ktorá Rusko obviňuje z nelegálneho anektovania Krymu. O riešení vzniknutej situácie v súčasnosti rokujú Spojené štáty a Rusko v zastúpení svojich ministrov zahraničia Johna Kerryho a Sergeja Lavrova.

Súvisiace články

Aktuálne správy