Medziročná inflácia v júli zrýchlila na 3,7 %

Správa „CENY: Medziročná inflácia v júli zrýchlila na 3,7 %“, rozšírená o komentár Národnej banky Slovenska v šiestom odseku.

BRATISLAVA 13. augusta (SITA) – Rast spotrebiteľských cien na Slovensku v júli mierne zrýchlil. Ako informoval Štatistický úrad SR, medziročná inflácia meraná národnou metodikou dosiahla v júli 3,7 %, kým v júni ceny rástli o 3,6 %. V priemere za prvých sedem mesiacov tohto roka tak ceny na Slovensku stúpli o 3,7 %. V medzimesačnom porovnaní sa ceny v júli oproti júnu nezmenili, kým v júni oproti máju stúpli o 0,2 %.

V porovnaní s júlom 2011 vzrástli ceny v doprave a vzdelávaní zhodne o 6,1 %, v zdravotníctve o 4,9 %. Zdraželi aj potraviny a nealkoholické nápoje o 4,6 %, bývanie, voda, elektrina, plyn a iné palivá o 4,3 %, rozličné tovary a služby o 3,9 %, hotely, kaviarne a reštaurácie o 3,6 %, alkoholické nápoje a tabak o 3,2 %, odevy a obuv o 1,9 %, rekreácia a kultúra o 1,8 % a nábytok, bytové zariadenie a bežná údržba domu o 0,8 %. Klesli ceny poštových a telekomunikačných služieb o 0,2 %.

Medzimesačne vzrástli ceny v odboroch zdravie, rekreácia a kultúra zhodne o 0,5 %, alkoholické nápoje a tabak o 0,4 %, rozličné tovary a služby o 0,2 %, bývanie, voda, elektrina, plyn a iné palivá, vzdelávanie, hotely, kaviarne a reštaurácie zhodne o 0,1 %. Klesli ceny potravín a nealkoholických nápojov, odevov a obuvi; dopravy zhodne o 0,5 %. Na úrovni minulého mesiaca zostali ceny za nábytok, bytové zariadenie a bežnú údržbu domu a za poštové a telekomunikačné služby.

Medziročná jadrová inflácia, ktorá sleduje spotrebiteľské ceny s vylúčením regulovaných cien a administratívnych zásahov v oblasti daní, v júli zrýchlila z júnových 2,5 % na 2,8 %. Čistá inflácia, ktorá na rozdiel od jadrovej nezohľadňuje ani vývoj cien potravín, sa na medziročnej báze zvýšila z júnových 2,4 % na júlových 2,5 %. Na medzimesačnej báze bola jadrová inflácia v júli na nulovej úrovni, pričom čistá inflácia dosiahla 0,1 %.

Pod zrýchlenie medziročného rastu cien sa tak podľa analytika UniCredit Bank Ľubomíra Koršňáka podpísali zrýchľujúce ceny potravín, ale aj dopytová inflácia, ku ktorej okrem iného prispeli aj ceny dovoleniek. „Do ďalších mesiacov sú inflačným rizikom najmä ceny pohonných hmôt, keďže cena ropy vyjadrená v eurách už v auguste narástla o 7,1 %,“ dodáva analytik ČSOB Marek Gábriš. Ďalším rizikovým faktorom sú podľa neho potraviny, ktoré môžu začať tlačiť na rast cien už na jeseň. Inflácia by tak mohla podľa analytikov naďalej zrýchľovať už v auguste.

Národná banka Slovenska (NBS) mierne zrýchlenie medziročného rastu spotrebiteľských cien na Slovensku v júli očakávala. „Tento vývoj bol spôsobený najmä cenami potravín, ale aj cenami obchodovateľných tovarov bez pohonných látok. Tlmiaco pôsobilo spomalenie tempa rastu cien pohonných hmôt a mierne spomalenie regulovaných cien,“ uvádza sa v komentári centrálnej banky. Tá pritom očakáva, že v auguste sa tempo rastu cien spomalí vplyvom spomalenia dynamiky regulovaných cien a spracovaných potravín. „Regulované ceny sa spomalia v dôsledku bázického efektu rastu regulovaných cien plynu v auguste 2011,“ dodáva NBS.

Slovensko sa po historicky najnižšej inflácii v roku 2010, ktorá vplyvom prudkého oslabenia dopytu v čase krízy v priemere dosiahla 1 %, vrátilo vlani k rýchlejšiemu rastu cien. Priemerný rast cien podľa národnej metodiky totiž v roku 2011 dosiahol 3,9 %, čo bolo v súlade s očakávaniami rezortu financií. Najvýraznejšie pritom vlani rástli ceny dopravy, energií, potravín a vzdelávania. V tomto roku ministerstvo financií počíta so spomalením rastu cien na 3,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy