Názory čitateľov


Názory k článku:
Choroba mysle, či davová psychóza: Ako sa zo špekulácie stala finančná mánia

9. 5. 2021   anonym
Spekulacia a mania, ma rozne podoby.
Kedze v kolonii ako je ta nasa, je zvykom zarabat malo, nemat kde byvat, lebo je to na uver a drahe, alebo v mamahoteli nemozeme trtkat, alebo v podnajme si nemozeme robit ogie, je zvykom vrhat sa do spekulacii z nemovitostami, na ktore sice ludske zdroje nemaju, ale umoznuju im bankstri vziat si uver.
Taktiez nemame v kolonii lahko dostupne volne predajne zlato, napriklad v bankach, kde by si ho ludske zdroje, mohli polahky kupovat v podobe 1-5-10-50-100g puncovanzch zliatkov, bud angor heraus, alebo pamp, alebo andorske mince.
Aj by boli motrokom na houno, ale predsa len by predstavovali urcitu ochranu pred inflaciou. Takto existuje len moznost platit dane a odvody, setrit devalvujucu hotovost, alebo nafukovat realitnu bublinu, alebo podlahnut davovej psychoze a chorobe mysle, bezny jav ludskych zdrojov kolonialnych motrokarnach.
9. 5. 2021   profesor
Myslím že si to opät vystihol, pretože to čo je uvedené v článku sú hlúposti hodné chorej mysle autora, obyčajné zahmlievanie príčiny a socialistické hľadanie nepriateľa tam kde nie je. Je jednoduché za prejavy hyperinflácie u niektorých tried aktív obviňovať chamtivé korporácie, špekulantov alebo dokonca odbory. Pritom jediný zodpovedný bol, je a stále aj bude a to nikto iný ako centrálna banka, pretože ako JEDNINÁ má monopol na tlačenie peňazí. Tých ktorých zaujímajú aj detaily si môžu pozrieť na youtube prednášku prof. Miltona Friedmana: Money and inflation.
9. 5. 2021   ROBO
Keď porovnáš nárast ceny realít napr. s cenami zlata, tak zistíš, že žiadna bublina nie je. Keď niekto tvrdí, že je v súčasnosti realitná bublina, tak sa značne mýli :))). Pretože porovnáva cenu nehnuteľností v peniazoch, a je jasné, že peniaze strácajú na hodnote v dôsledku inflácie, ktorá sa neprejavuje rovnako na všetkých statkoch. Reality skrátka kopírujú zárobky a ceny materiálov ekonomike. Keď niekto tvrdí, že reality sú v bubline, tak je značne naivný, potom sú v bubline aj platy stavbárov a ceny materiálov.
To je ako keby si počas hyperinflácie v Nemecku v rokoch 1920-1930 povedal, že cena vajca, ktoré v jeden mesiac stálo 1.000 mariek a o niekoľko mesiacov už 1.000.000 mariek, je v bubline. Zameral si sa nesprávne - na vajce. Musíš sa však zamerať na niečo iné...
9. 5. 2021   anonym
Problem realit je, ze pre motrokov, neznamenaju ziadnu usporu, ani ochranu pred inflaciou, pretoze obsluzne naklady na nehnutelnost, su nielen uroky, ale aj dane, servisne poplatky za pripojne miesto odberu energii, fond oprav a odvoz smeti.
Nebuduje sa to ako hrobky, alebo mauzolea, ale ako bytove a kancelarske plochy, RD a ostatne. Aj pozemok si vyzaduje obsluznu dan, takze aj ked lezi, psibera sice vdaka inflacii na hodnote, ale dane sa mu nevyhnu. Anonymnemu zlatu, alebo inym drahym kovom, sa toto vyhyba, ked o nom nikto nevie.
9. 5. 2021   ROBO
Každý, kto vlastní nehnuteľnosti, sám vidí nevýhody z toho vlastníctva. Čiže nemám nejakej námietky voči tvojmu príspevku nad týmto konkrétnym mojim.
Ale čo sa týka bubliny, čo si hore uviedol, tak to sa veľmi mýliš. Keby si teraz niečo staval, vedel by si, že ceny stavebných materiálov sú na historických maximách(po dvojnásobnom zdražovaní tento rok), a keď chceš zohnať zopár zručných remeselníkov, tak za normálnu cenu ich nezoženieš, resp. budeš rád, keď ich vôbec zoženieš, povolenia a byrokracia je 10x taká ako pre pár rokmi. Plus k tomu pridaj lacné a vrtuľníkové peniaze, a jedna plus jedna sa rovná dva. Žiadnu bublinu nevidím.
Keby si si prial, aby táto "bublina" spľaskla, musel by si rátať s tým, že dolu pôjdu odvody, dolu pôjdu dane, dolu pôjde minimálna mzda, dolu pôjdu platy, dolu pôjdu poplatky, dolu pôjde stavebný materiál, dolu pôjdu pozemky, že sa zlepší byrokratické prostredie v EÚ......nič z toho však nie je reálne.
10. 5. 2021   Lolo
Ak si to nebude mat kto kúpiť, je to bublina. Po 17 rokoch Slovensko zaznamenalo v 2020 prirodzený úbytok obyvateľstva. Je o 2500 menej duší (co je viac ako v 2001-2003 dokopy, kedy bol ten posledný ubytok). S vývojom zdravotnej starostlivosti, psychyckej a fyzickej integrity obyvatelstva to nevyzerá do dalšieho obdobia dobre, takže predpokladám že ten pokles bude pokračovať.
Stačí aby prišiel niekto s reálnam projektom kontajnerového komunitného bývania a všetky tie domy na kopcoch budú obývať akurát tak holuby...
10. 5. 2021   ROBO
"Ak to nebude mať kto kúpiť"....to očakávaš, že na Slovensku bude druhý "Detroit"? To si riadny pesimista..... No ale nekúpia Slováci, kúpi niekto iný. Keby si dal napr. Číňancom (alebo Rusom) voľnú ruku, a povedal im, že je na predaj milión hektárov ornej pôdy, alebo dva milióny hektárov lesov za cenu vysoko nadpriemernú, tak zajtra sem nabehnú a do mesiaca sú z nich noví majitelia Slovenska. Toľko voľnej hotovosti je teraz v obehu....a najhoršie je, že to dajú ľavou zadnou. Našťastie ale číňancov zaujímajú obchody až nad 10 miliónov EUR, čo kúpa ornej pôdy síce spĺňa, ale slovenské zákony to nedovoľujú(zatiaľ).
9. 5. 2021   Bye, bye tomorrow die ;)
Dúfajme, že choroba mysle, či davová psychóza je zrejme aj hybridná vojna - keďže jediní víťazi sú akcionári Pfizera :)
Lebo ak nie, tak to môže byuť aj vážnejšie :(
Napríklad pri obyčajnom humanitnom bombardovaní Srbska trafili naši americkí priatelia raketou čírou náhodou práve budovu nezúčastneného čínskeho veľvyslanectva.
Pritom to nebola žiadna vojna.
A to Číňania neurobili Amíkom žiadnu škodu - ba práve naopak - ekologicky im pomohli upratať zvyšky tajnej technológie stealth, ktorú Srbi zostrelili s pomocou domácich mikrovlnných trúb ;)
Takže čo teraz úbohý ŠUKL - a s ním aj zvyšok západného Slovenska - od Nitry až po Brno, Viedeň a Kecskemét - ak sa naozaj jedná o skutočnú hybridnú vojnu ???
Lebo - na rozdiel od Číňanov Slováčiská teraz urobili Rusákom skutočnú škodu a že s potomkami Stalina nie sú žarty zistili aj bratia Češí - ktorým uletel celý muničák tak, že na 1500 hektároch už nebolo trebe orať - a to ani len nebojovali proti Asadovi ...
Lebo ak Rusom "náhodou" uletí termonukleárna Cár Bomba - shit happens a collateral damage nie je už dnes nič mimoriadne, tak v okruhu 50km od ŠÚKL už tak skoro tráva neprastie a EU sa bude musieť zložiť na nový sarkofág - akurát kvapánek väčší, takže pyramídy budu popri ňom ako záhradní trpaslíci ;)
1/1