Lízingový trh v deviatich mesiacoch s prepadom o 44 %

Firmy združené v Asociácii leasingových spoločností uzatvorili v deviatich mesiacoch tohto roka nové obchody za 1,128 mld. eur pri medziročnom znížení o 44 %. Podľa asociácie sa dá predpokladať, že trh práve dosahuje svoje dno.

Firmy združené v Asociácii leasingových spoločností uzatvorili v deviatich mesiacoch tohto roka nové obchody za 1,128 mld. eur. V medziročnom porovnaní to predstavuje prepad o 44 %. Zníženie obchodov nastalo kvôli všeobecnému poklesu dopytu, ako aj pre obozretnejšie posudzovanie podnikateľských zámerov klientov. „Podľa trendov a aktuálnych výsledkov môžeme predpokladať, že trh práve dosahuje svoje dno,“ skonštatoval predseda predstavenstva lízingovej asociácie Juraj Ebringer. V poslednom štvrťroku očakáva zmiernenie medziročného poklesu a v roku 2010 očakáva stagnáciu veľkosti lízingového trhu na súčasných obratoch, prípadne iba jeho mierny rast jednociferným tempom voči obchodom z tohto roku.

Objem prefinancovaného hnuteľného majetku zaznamenal medziročný pokles o 44,5 % na 1,068 mld. eur. Najsilnejším segmentom na trhu boli opäť osobné automobily s objemom financovania 421 mil. eur pri medziročnom poklese o 30,3 %. V rámci vozidiel sú však osobné automobily podľa asociácie najmenej postihnutou oblasťou. Ako pokračoval člen predstavenstva lízingovej asociácie Martin Rajec, okrem vplyvu šrotovného, ktoré malo pre relatívne nízke ceny áut iba mierny dopad na nové obchody, bol nižší pokles u osobných automobilov spôsobený najmä štandardnou potrebou nákupu nových vozidiel zo strany spotrebiteľov ako aj podnikateľov. „Komodita osobných vozidiel je zároveň aj najbezpečnejšou tohtoročnou komoditou z hľadiska splácania zmlúv už existujúcimi klientmi lízingových spoločností,“ doplnil Rajec.

Stroje a zariadenia zaznamenali v rámci hnuteľných predmetov pokles o 46 % na 269 mil. eur. Úžitkové automobily poklesli o 51,3 % na 167 mil. eur. V členení podľa vozidiel bol vykázaný najväčší pokles u nákladných automobilov, kde sa objem obchodov znížil až o 58,3 % na 163 mil. eur.

Z pohľadu produktov prišlo k najnižšiemu medziročnému poklesu, o 23,5 % na 439 mil. eur, u zmlúv financovaných cez splátkový predaj a úver, nakoľko výlučne táto forma financovania sa akceptovala pri šrotovnom na osobné autá. Tento produkt je zároveň podľa asociácie jediným možným spôsobom financovania aj u tých podnikateľských subjektov, ktorí chcú na prefinancovanie svojich investičných potrieb využiť podporu z európskych fondov. Nižší prepad mali aj obchody financované cez operatívny lízing, teda o 38,5 % na 72 mil. eur, zatiaľ čo financovanie cez dominantný finančný lízing malo 55-percentný pokles na 557 mil. eur.

Celkový objem lízingu nehnuteľností klesol o 31,8 % na 60 mil. eur. Jeho podiel je však pomerne nízky, a to 5,3 % z celkového objemu financovania. V deviatich mesiacoch poskytovalo lízing nehnuteľností desať spoločností, ktoré spolu uzatvorili 74 zmlúv.

Asociácia leasingových spoločností SR vznikla v októbri 1992. Je zapojená do medzinárodných štruktúr prostredníctvom členstva v európskej federácii národných lízingových asociácií, teda Leaseurope. Aktívne finančné operácie na obstaranie hnuteľného a nehnuteľného majetku ponúkalo na Slovensku 40 členských spoločností asociácie.

Súvisiace články

Aktuálne správy