Ako sa býva v niektorých krajinách únie

NemeckoNemci vo všeobecnosti uprednostňujú bývanie vo vlastnom dome alebo byte pred nájomných bývaním.

Nemecko


Nemci vo všeobecnosti uprednostňujú bývanie vo vlastnom dome alebo byte pred nájomných bývaním. Vlastníctvo nehnuteľnosti považujú za akúsi sociálnu istotu, ktorú možno v prípade nutnosti predať.


Typický obyvateľ tejto krajiny chce bývať v rodinnom dome, či už samostatne stojacom alebo postavenom v radovej zástavbe. Na druhom mieste, čo sa týka dopytu po nehnuteľnostiach, sú nové byty. V Nemecku sa najčastejšie stavajú nové, jedno- až štvorizbové bytové domy. Cena za štvorcový meter sa pohybuje v rozmedzí od 500 do 1000 eur. Najdrahšie sa v Nemecku predávajú nehnuteľnosti v Berlíne, Frankfurte nad Mohanom a v Mníchove, kde cena za štvorcový meter bytu v novostavbe môže dosiahnuť až 4000 eur. Väčšina Nemcov financuje kúpu bytu alebo domu z hypotekárneho úveru, ktorého výška dosahuje najviac 80 percent kúpnej ceny nehnuteľnosti.


Veľká Británia


V prvej polovici deväťdesiatych rokov v rámci zvyšovania úrokovej miery v oblasti hypoték len málo priemerne zarábajúcich obyvateľov Veľkej Británie malo šancu dostať sa k vlastnému bytu. Mladí ľudia situáciu riešili bývaním v prenajatých bytoch. V druhe…

Celý článok si môžete prečítať tu »».

Súvisiace články

Aktuálne správy