Narastajúce obavy z globálneho rastu

Japonské trhy dnes boli uzavreté. Čínsky Caixin výrobný PMI index v decembri poklesol z 50,2 na 49,7 bodu. Čínska výroba zachytená indexom klesá neustále už od marca minulého roka hlavne kvôli obchodnej vojne s Amerikou. Nikkei PMI výrobný index Južnej Kórei mierne vzrástol zo 48,6 na 49,8 bodu v decembri. Ázijské akciové indexy uzavreli obchodný deň nasledovne: Nikkei – %, Hang Seng Index -2,77 %, CSI 300 -1,37 %.

Obavy zo spomalenia ekonomického rastu sa zvýšili v prvý obchodný deň nového roka po slabých ekonomických údajoch nielen z Číny ale aj eurozóny. Európska únia dnes zverejnila PMI indexy výroby za december, ktoré buď zverejnili dáta podľa očakávania alebo negatívne prekvapili investorov aj analytikov. Nemecký index zostal na nezmenenej úrovni 51,5 bodov, Francúzsky na 49,7 bodov,  ako aj eurozóny na 51,4 bodov. Negatívne prekvapil Španielsky index poklesom o 1,5 bodu na úroveň 51,1. Európske akciové indexy uzavreli obchodný deň nasledovne: Eurostoxx 50 -0,27 %, CAC 40 +0,87 %, DAX +0,2 %.

Americký minister obrany Patrick Shanahan dnes povedal civilným vodcom americkej armády, aby sa zamerali na ,,Čínu, Čínu a Čínu,‘‘ dokonca aj keď Amerika bojuje s militantmi v Sýrii a Afganistane. Pentagon povedal, že zohral rozhodujúcu úlohu pri vypracúvaní stratégie, ktorá vyzdvihla Čínu a Rusko ako najhoršie hrozby a povedala, že chcú ,,formovať svet v súlade s ich autoritárskym modelom.‘‘ V dokumente sa píše: ,,Dlhodobé strategické súťaže s Čínou a Ruskom sú hlavnými prioritami pre ministerstvo a vyžadujú zvýšené a udržateľné investície.‘‘ Vzťahy medzi dvomi najväčšími ekonomikami sveta dosiahli ešte väčšie vzdialenie od potenciálnej dohody na urovnanie obchodnej vojny a nezhodami s Taiwanom spájajúce sa s Juhočínskym morom. Výrobný PMI index v decembri naďalej pokračoval v poklese na hodnotu 53,8 bodov, z predchádzajúcich 55,1. Americké akciové indexy ukončili obchodovanie nasledovne: DJIA +0,08 %, S&P500 +0,13 %, NASDAQ +0,46 %.

Najväčším skokanom dňa v rámci indexu S&P 500 bol Wynn Resorts, ktorej akcie vzrástli počas dnešného obchodného dňa o 5,55 %. Dôvodom dnešného rastu akcií bolo zverejnenie nárastu mesačného príjmu z hernej činnosti nad očakávania analytikov. Wynn Resorts, Limited vlastní a prevádzkuje luxusné hotely a destinácie kasínových rezortov v Las Vegas, Nevade, Macau a Číne.

Lukáš Baloga, analytik spoločnosti Capital Markets, o.c.p., a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy