Nôž na čínskom krku

, CNBC Foto: SITA/AP

Čína obvinila v 71-stranovom dokumente prezidenta Donalda Trumpa, že je "najväčším zdrojom neistoty a rizika pre oživenie globálnej ekonomiky". Dokument, ktorý bol zverejnený v pondelok, načrtol odpoveď čínskej vlády na kritiku ohľadom obchodnej nerovnováhy medzi týmito dvoma krajinami, politiku dotácií v Pekingu a údajnej krádeže duševného vlastníctva zo strany firiem v Číne.

Peking vyčíta Washingtonu praktiky, ktoré bránia spravodlivej hospodárskej súťaži v Spojených štátoch – ako sú dotácie – a USA údajne zneužívajú zákony národnej bezpečnosti na zabránenie "bežnej investičnej činnosti" čínskych spoločností na americkom trhu.

Aj napriek dlhodobému dôkazu o čínskom protekcionizme sa v pondelok biela kniha snažila postaviť najväčšiu ázijskú ekonomiku ako svetový štandardný nositeľ spravodlivého obchodu.

"Čína nechce obchodnú vojnu, ale nebojí sa bojovať, ak by to bolo potrebné," uviedol v dokumente Peking. "Máme veľmi odolnú ekonomiku, obrovský trh a ťažko pracujúci, talentovaný a súdržný čínsky ľud. Máme tiež podporu všetkých krajín sveta, ktoré odmietajú protekcionizmus, unilateralizmus a hegemóniu."

"Americká vláda prijala extrémne opatrenia na ochranu obchodu, ktoré podkopali medzinárodný ekonomický poriadok, spôsobili škody v obchodných vzťahoch medzi Čínou a USA aj po celom svete, narušili globálny hodnotový reťazec a medzinárodnú deľbu práce, narušili trhové očakávania čo viedol k násilným výkyvom na medzinárodných finančných a komoditných trhoch a stala sa najväčším zdrojom neistoty a rizika pre oživenie globálnej ekonomiky.“

Niektorí odborníci posudzujú dokument, že chce Čínu udržať vo svetle obete obchodnej vojny. "Biela kniha, ktorú čínska vláda zverejnila, reaguje na mnohé obvinenia zo strany USA, je veľmi zaujímavá a znova ukazuje, že Čína naozaj chce zachovať dôležitosť morálky v tejto otázke," povedal Eswar Prasad, profesor na Cornell University pre CNBC. Americkí predstavitelia tvrdia, že Čína je v skutočnosti agresorom v spore, pretože využíva americké výhody už mnoho rokov.

Dve najväčšie ekonomiky sveta sa pokúsili nájsť spoločnú reč v sporoch týkajúcich sa obchodnej a podnikateľskej politiky, avšak niekoľko kôl rokovaní v posledných mesiacoch neprinieslo žiadne prevratné kroky. Počas víkendu údajne Peking zrušil obchodné rozhovory s Washingtonom a odvolal navrhovanú americkú návštevu viceprezidenta Číny Liu He.

Nie je jasné, kedy sa obe strany znova stretnú, ale vedúci predstaviteľ Bieleho domu povedal minulý týždeň, že USA sú optimistické pri hľadaní "pozitívnej cesty vpred". Je však ťažké uskutočniť rokovania s USA, ktoré kladú "nôž na čínsky krk", uviedol čínsky viceminister hospodárstva Wang Shouwen. Riešenie sa dá dosiahnuť len vtedy, ak sú obe strany na rovnakej úrovni a prejavujú úprimnosť, dodal Wang a opätovne zdôraznil obsah bielej knihy, ktorá požadovala "vzájomný rešpekt" a "spoluprácu medzi krajinami a USA."

Wang Shouwen
Odborníci však nie sú optimisti, neveria, že by krajiny našli spoločnú reč. "Myslím, že na obidvoch stranách dôjde k zásadnému nesprávnemu výpočtu, ktorý povedie k dlhej obchodnej vojne," povedal Prasad. Vysvetlil, že Čína zrejme zastáva názor, že Trump bude pod politickým tlakom, aby uzavrel dohodu pred novembrovými voľbami v polovici volebného obdobia. Ale vďaka silnej domácej ekonomike a rastúcim akciovým trhom nemá prezident USA žiadny dôvod na kompromis, tvrdí expert.

Súvisiace články

Aktuálne správy