Bitcoiny lákajú: 10 najväčších chýb kryptonováčikov

, medium.com Foto: thinkstock

Tí, ktorí s kryptomenami začínajú, by sa mali vyvarovať niektorých zásadných chýb. Ak medzi tieto osoby patríte, vezmite si nasledujúce rady k srdcu.

Kryptomeny dnes nakupujú aj tí, ktorí sa ešte pred rokom, či dvoma z neho vysmievali. Niekto vidí šancu zarobiť na nekonečnom raste, iný sa domnieva, že ide o alternatívu doterajšieho finančného systému. Ďalší zas chce len skúsiť niečo nové.

1. Cudzie hlasy
Mali by ste si uvedomiť, že sú to vaše peniaze, za ktoré si kryptomenu kúpite. Ak sa rozhodnete pre tento krok len na základe odporúčania niektorých samozvaných odborníkov, a ak súčasne nerozumiete tomu, čo nakupujete, máte problémy. A teda rátajte so stratou. Ak sa rozhodnete pri kúpe na názor inej osoby, musíte sa spoľahnúť na jej názor aj pri predaji. To ale platí aj pre iné investičné nástroje, jednoducho to nie je dobrý prístup.

2. Veľké očakávania, veľké účty
Tí, čo sa do ťažby bitcoinu alebo etherea pustili už prd rokmi, sú dnes pravdepodobne milionári. Môže to vyzerať atraktívne, ale vy to radšej neskúšajte. Ťažba digitálnej meny si vyžaduje obrovské náklady na energiu aj výpočtový výkon. Ak sa niekto veľmi chce dostať k mene takýmto spôsobom, môže sa zamerať na meny distribuované spôsobom POS (proof of stake), ktorých ťažba je veľmi zjednodušene povedané, menej energeticky náročná.

3. Nedostatok trpezlivosti
Ak sledujete pohyby kryptomien na dennej báze, alebo nedajbože čítate aktuálne o nich v médiách a na sociálnych sieťach, môže byť trpezlivosť veľký problém. Média často prispievajú k panike, pričom  volatilný vývoj cien kryptomien je obrovskou skúškou trpezlivosti. Práve vďaka trpezlivosti boli nakoniec mnohí investori, ktorí zvládli držať niektorú z kryptomien aj v čase prepadu, odmenení vysokým ziskom. Ti, ktorí chcú ťažiť z krátkodobých výkyvov, musia mať dobrý plán, ktorý je potrebné dlhodobo dodržiavať.

4. Predať, keď je cena "dostatočne vysoko"
Zástancovia kryptomien, ktorí majú niekoľko rokov skúseností, už vedia, že meny "nie sú nikdy dostatočne vysoko". Keď niekto kúpil bitcoin za 1 dolár a predal počas prvej veľkej vlny rastu za 950 dolárov, pravdepodobne čakal gratulácie. Ale teraz ho to už možno neteší. Je dobré si stanoviť plán a tak aj presnú cenu, ktorá bude pre vás tak zaujímavá, aby ste začali predávať. To, že ceny kryptomien "nie sú nikdy vysoko", je potrebné brať s veľkou rezervou. Ti, ktorí v minulosti majú osobnú skúsenosť so spľasnutím bublín, nielen akciových, už vedia svoje.

5. Nedržíte peniaze pri sebe
Jedna z najväčších chýb. Mohla by o tom rozprávať skupina ľudí, ktorí veľmi dôverovali burze, ale tá nakoniec ich peniaze spreneverila. Podobne aj softvérová peňaženka, ktorá v konečnom dôsledku zanikla. Najlepšie je mať peniaze pri sebe, na hardwarových zariadeniach, kde sú relatívne v bezpečí.

6. Nie ste súčasťou komunity
Mnoho ľudí skúša získať kryptomenu na vlastnú päsť. Hoci sa najskôr snažíte získať množstvo  informácií, takýto postup nemusí byť správny. Na komunitných serveroch sa človek dozvie aj to, čo často nemá v pláne, ale môže sa mu to hodiť.

7. Nesprávna mena na nesprávnu burzu
Technická chyba, ktorá sa môže stať každému. Stáva sa celkom často. Jediným riešením je "dvakrát meraj a raz rež". Mali by ste dvakrát skontrolovať, na ktorú "peňaženku" posielate peniaze, aby ste to neskôr neoľutovali. Niektoré burzy alebo peňaženky akceptujú viacero mien, a preto je potrebné dávať si pozor, akú menu kam posielate.

8. Nemáte kópiu všetkého na bezpečnom mieste
Nejde o to, aby ste si svoje heslá spísali a uložili niekde na pevnom disku, ale o to, aby ste si svoje prístupové heslá a údaje uložili na bezpečnom mieste. Jedine tak budete mať k nim prístup, v prípade, že sa svojmu počítaču z akéhokoľvek dôvodu nedostanete. Musíte mať heslá niekde, aby sa dali zobraziť na akomkoľvek zariadení.

9. Nepoužívate dvojstupňové overovanie a neukladáte kódy
Ak už držíte nejaké peniaze na burze, je potrebné zamyslieť sa nad dvojstupňovou autentifikáciou (2fa), ktorá zvyšuje bezpečnosť tým, že vyžaduje dve nezávislé metódy overovania totožnosti. Keď sa stane, že niektorý z kódov zabudnete, k svojim digitálnym peniazom sa už nemusíte dostať. Neexistuje žiadna podpora klienta, od ktorej by ste mohli požadovať tieto údaje.

10. Obava z toho, že vám niečo ujde
Tato chyba prenasleduje investorov naprieč všetkými aktívami. Strach, že premeškáme ziskovú investíciu, vedie často k chybným rozhodnutiam. Je jasné, že dnes si mnohí ľudia myslia, že ak by si už pred niekoľkými rokmi nakúpili bitcoiny, už dávno mohli zbohatnúť. Nielen v digitálnych menách prichádzajú nové možnosti, neuvážené rozhodnutia preto určite nie sú to pravé orechové.

Súvisiace články

Aktuálne správy