Zomrel slávny americký bankár David Rockefeller, vo veku 101 rokov

, ČTK Foto: TASR/AP

David Rockefeller zo slávneho rodu amerických miliardárov zomrel v pondelok ráno vo svojom dome v Pocantico Hills v štáte New York. Úmrtie potvrdil hovorca rodiny Fraser P. Seitel, uviedla to agentúra Reuters.

Rockefeller riadil od 70. Rokov minulého storočia banku Chase Manhattan a mal veľký vplyv vo svete, kde šíril "zvuk amerického kapitalizmu", napísal denník New York Times. Banka Chase Manhattan bola dlho známa ako Rockefeller bank, aj keď rodina nikdy nevlastnila viac než päť percent jej akcií.

"Americký kapitalizmus priniesol ľuďom viac úžitku než akýkoľvek iný systém v iných častiach sveta či období histórie," vyhlásil. Podstatné podľa neho bolo zabezpečiť, aby bol systém riadený čo najviac efektívne a súčasne čestne.

David Rockefeller bol posledným žijúcim vnukom Johna D. Rockefellera, magnáta, ktorý založil v 19. storočí ropnú spoločnosť Standard Oil Company a stal sa prvým miliardárom v USA a jeho rodina je jednou z najbohatších a najmocnejších v histórii Spojených štátov.

Rovnako ako rodičia prispieval veľkými čiastkami na charitu, podporoval múzeá, univerzity a galérie. V čase, keď mal už deväťdesiat rokov, organizoval opravy Rockefellerovho centra. Bol tiež zberateľom umenia, jeho zbierku tvorilo 15 tisíc umeleckých predmetov, často majstrovské diela.

S bratom Nelsonom sa zaslúžil o vybudovanie Svetového obchodného centra na Manhattane, ktorého budovy zvané "Dvojičky" boli zničené v roku 2001.

Niekoľkokrát navštívil aj bývalé Československo. Prvýkrát prišiel do Prahy už v máji 1945 ako asistent vojenského atašé veľvyslanectva USA. Naposledy ho v roku 1991 prijal pri súkromnej návšteve s manželkou prezident Václav Havel.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy