Kto je David Rockefeller? Miliardár s politickým dosahom väčšinu majetku zdedil

, theusualroutine.com Foto: SITA/AP

Rockefeller patrí medzi slávnu dynastiu amerických miliardárov, v súčasnosti je najstarším členom rodiny. Jeho majetok sa v roku 2015 odhadoval, oproti mladým miliardárom z technologického sektora, na iba tri miliardy dolárov. Napriek tomu ho magazín Forbes každoročne radí medzi 200 najväčších boháčov sveta nepretržite od roku 1982. Väčšinu svojho bohatstva zdedil.

David Rockefeller sa neslávne preslávil incidentom medzinárodného kalibru. V roku 1979 bol predsedom Chase Bank a bol to práve on, kto s Henry Kissingerom a Johnom J. McCloyom a Rockefellerovým pomocníkmi cez americké ministerstvo zahraničia presvedčili samotného prezidenta Jimmyho Cartera, aby nechal iránskeho šacha Mohammeda Reza Pahlavího navštíviť Spojené štáty, kde mal podstúpiť liečbu rakoviny. Táto kauza je známa ako Iránska rukojemnícka kríza. Rockefeller sa dostal vďaka nej pod intenzívnu kontrolou médií (najmä z The New York Times) prvýkrát vo svojom verejnom živote.

Rockefeller je známy tým, že sa stretával s americkými prezidentmi. Dokonca americkým vodcom slúžil ako neoficiálny emisár pre diplomatické misie. Je vášnivým zberateľom chrobákov. Vo svojej zbierke má ich viac ako 160 tisíc a táto zbierka chrobákov patrí medzi najväčšie na svete.

Rockefeller sa narodil v New Yorku v roku 1915, vyrastal v mrakodrape na 54. West Street, v najvyššej súkromnej rezidencii, aká bola kedy postavená v meste. Domácnosť tvorili vzácne, staroveké, stredoveké a renesančné poklady zhromaždené jeho otcom. Na siedmom poschodí bola súkromná galéria moderného umenia jeho matky. Dom neskôr darovali, dnes je súčasťou Múzea moderného umenia. Na letné prázdniny chodil do 100-izbového bytu v Seal Harbor na juhovýchodnom pobreží Mount Desert Island, v Maine. Dom bol zničený v 60-tych rokoch keď sa staval cesta pre Museum of Modern Art.

Rockefeller začínal ako asistent manažéra na oddelení zahraničných vecí banky Chase. Tam zastrešoval medzinárodný obchod v rade komodít, ako je káva, cukor a kovy. Táto pozícia mu pomohla udržiavať si vzťahy s viac ako tisíckou bánk po celom svete. Po rôznych postoch nakoniec skončil ako prezident banky, v roku 1960. Bol aj predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Chase Manhattan od roku 1969 do roku 1980 a zostal predsedom až do roku 1981. V roku 1980 bol ešte najväčším individuálnym akcionárom banky, držal 1,7 % jej akcií.

V roku 1954 sa Rockefeller stal predsedom výboru povereného rozhodovaním o umiestnení nového sídla banky. Nasledujúci rok jeho rozhodnutie postaviť budovu neďaleko Wall Street odklepli. V roku 1960 bola dokončená centrála pod jeho vedením na One Chase Manhattan Plaza, na Liberty Street v centre Manhattanu, priamo oproti budove Federálnej rezervnej banky v New Yorku. So 60 podlažiami to bola v tom čase najväčšia banka na svete, päť podlaží pod zemou ukrývalo aj najväčší bankový trezor.

V roku 1960, Rockefeller a ďalší podnikatelia vytvorili poradný výbor Chase International Advisory Committeer (IAC), ktorý do roku 2005 pozostával z dvadsaťosem prominentných podnikateľov z 19 krajín sveta, z ktorých mnohí boli jeho osobnými priateľmi. Rockefeller predsedal výboru až kým neodišiel do dôchodku v roku 1999. Po zlúčení Chase s JP Morgan tento výbor premenovali a objavili sa v ňom významné osobnosti, ako Henry Kissinger, Riley P. Bechtel (z Bechtel Group), Andre Desmarais, George Shultz, Tony Blair.

Počas jeho pôsobenia v kresle šéfa Chase, sa banka stala v medzinárodnom meradle ústredným pilierom globálneho finančného systému. Chase má globálnu sieť korešpondenčných bánk, ich počet sa odhaduje na asi 50 000. V roku 1973, Chase založili prvú pobočku americkej banky v Moskve v blízkosti Kremľa, vo vtedajšom Sovietskom zväze. Tento rok Rockefeller vycestoval do Číny, jeho banke sa podarilo dohodnúť s národnou bankou Číny, že bude prvou korešpondenčnou bankou v Spojených štátoch.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy