Facebook. Tragédia alebo happyend?

Akcie Facebooku sú v súčasnosti o 30 percent vyššie než boli na začiatku júna.

IPO spoločnosti Facebook v piatok 18.mája 2012 bolo dlho očakávanou udalosťou. IPO oveľa mladších „sesterníc a bratrancov“ akcií spoločností LinkedIN, Groupon, Zynga a Yandex dávalo tušiť, že o IPO bude veľký záujem.

A to napriek tomu, že vývoj cien akcií po IPO s podobným zameraním priniesol v predchádzajúcich mesiacoch skôr zmiešané výsledky, čo potvrdzuje aj graf nižšie.

Pod paľbu sa po IPO dostala najmä dvojka investičného bankovníctva v USA spoločnosti Morgan Stanley, ktorá IPO vysúťažila najmä extrémne nízkou províziou, za ktorú bola IPO ochotná zastrešiť. Bežné pásmo 3 až 7 percent, ktoré firmy z Wall Street zvyčajne inkasujú, Morgan Stanley podliezol ponukou žiadaným poplatkom 1,1 percenta z upísanej sumy.

Ešte vo februári 2012 sa uvažovalo, že IPO bude mať veľkosť okolo 10 miliárd dolárov, pričom celková valuácia spoločnosti by mohla dosiahnuť 70 až 80 miliárd dolárov. Akcionársku štruktúru pred IPO zachytáva nasledujúci graf.

Nakoniec zámerom ešte týždeň pred IPO bolo predať 337,4 miliónov akcií v pásme 28 až 35 dolárov za akciu. V dôsledku enormného záujmu zo strany investorov, rozhodol sa Morgan Stanley zvýšiť pásmo, za ktoré sa budú akcie ponúkať na 34 až 38 dolárov za akciu, pričom najmä vďaka ochote spoločností Goldman Sachs a Accel Partners sa zvýšilo aj množstvo ponúknutých akcií na 421,2 milióna. Tým Facebook umiestnil akcie v hodnote takmer 16 miliárd dolárov. IPO ocenilo spoločnosť Facebook na 104 miliardy dolárov, čim sa zakladateľovi Markovi Elliotovi Zuckerbergovi splnil sen o 100- miliardovom IPO.

Tým Morgan Stanley podľa vyjadreni CEO spoločnosti James P. Gormana z 31.mája splnil svoj záväzok voči akcionárom Facebooku predať akcie pri čo najlepšej cene, pričom sa mu podarilo aj navýšiť počet umiestených akcií.

Napriek zvýšenej ponuke alokácia pre investorov z Európy nedosiahla v IPO podľa kuloárnych informácií viac ako 2 až 10 percent z dopytu investorov. A tak prišiel nápor počas prvého obchodného dňa, keď sa akcie začali s meškaním obchodovať na 42 dolároch na burze Nasdaq.

Väčšina nedočkavých investorov tak akcie nezískala v IPO za 38, ale počas prvého obchodného dňa za 39 až 42 dolárov, keď sa zobchodovalo 582 miliónov akcií, možno aj vďaka vyjadreniam Steve Wozniaka, zakladateľa spoločnosti Apple pre agentúru Bloomberg 14.mája, že on by kupoval akcie Facebooku za akúkoľvek cenu v IPO.

Čo sa stalo v nasledujúcich dňoch, už vieme. Keďže dopyt bol dokonale uspokojený, cena začala klesať až k úrovniam, kde niektorí netrpezliví investori hodili do ringu biele uteráky. V duchu starého známeho „Warrenovského“ predávaj, keď všetci nakupujú a nakupuj, keď všetci predávajú, dnes môžeme opäť sledovať rast akcií spoločnosti Facebook z miním 25,5 dolára v úvode júna na aktuálnych 33,05 dolára, čo je takmer 30- percentný rast. Aktuálne veľké bankové domy Nomura či Credit Agricole „cieľujú“ cenu akcií spoločnosti Facebook, samozrejme, „bez záruky“, na 40 dolárov v horizonte 12 mesiacov. Na „cieľovky“ od Goldman Sachs či Morgan Stanley si však budeme musieť pravdepodobne pár týždňov ešte počkať.

Súvisiace články

Aktuálne správy