Problémom mladých je slabá príprava pre výkon povolania

Preto by mal štát podľa Asociácie poskytovateľov služieb zamestnanosti investovať financie presmerované z iných operačných programov eurofondov do vytvárania centier zručnosti.

Nevyčerpané peniaze z eurofondov by mohlo Slovensko využiť na zníženie nezamestnanosti mladých ľudí do 29 rokov. Podľa Asociácie poskytovateľov služieb zamestnanosti by mal štát investovať financie presmerované z iných operačných programov eurofondov do vytvárania centier zručnosti, tzv. skill centier. „Jedným z najväčších problémov mladých je nedostatočná odborná príprava pre výkon povolania,“ myslí si viceprezident asociácie Július Mráz. Centrá zručnosti by v krátkom čase a bez nákladov pre zamestnávateľa podľa asociácie vyškolili potenciálneho zamestnanca na konkrétny druh práce.

Takéto skill centrá existujú podľa Mráza aj v iných krajinách, ako napríklad v Nemecku, či Českej republike. Centrá zručnosti zriadila aj personálna spoločnosť Edymax Holding a pripravuje v nich budúcich pracovníkov pre svojich klientov v oblasti personálneho lízingu. „Takéto skill centrá sú na Slovensku tri, a to v Bratislave, vo Voderadoch a v Trenčíne,“ skonštatoval generálny riaditeľ Edymax Holding – Marek Kuchta. Zriadením viacerých centier zručnosti by sa mohla podľa neho zlepšiť pripravenosť mladých ľudí na nástup do zamestnania po celom území Slovenska.

Súvisiace články

Aktuálne správy